Máte radi pirohy? A čo takú plnenú papriku? Ak ste v oboch prípadoch povedali áno, dnes tu máme niečo pre vás. Tieto pirohy na spôsob plnenej papriky pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Milka. Sú plnené mletým bravčovým mäsom a podávané s paradajkovou omáčkou. To musíte vyskúšať!
Suroviny na cesto:
- 150 ml vody
- 50 g masla
- 1PL oleja
- ½ ČL soli
- 1 vajce
- 200 g polohrubej múky
- 180 g hladkej múky
Suroviny na plnku:
- 300 g mletého bravčového mäsa
- 60 g ryže
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 ČL soli
- Čierne korenie
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL majoránu
- 2 PL oleja
Suroviny na omáčku:
- 3 PL oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- 500 g paradajkového pyré
- 1 cibuľa
- 4 ks nového celého korenia
- Čierne korenie
- 2 bobkové listy
- 5 klinčekov
- 1 ks čerstvej kapie
- 1 ČL zemiakového škrobu
- Voda
- Čerstvá bazalka
Postup prípravy pirohov:
- Do kastróla dáme olej a opražíme ryžu. Zalejeme ju 1,5 násobkom vody. Pridáme ¼ ČL soli a necháme variť. Po uvarení vysypeme na plech a ochladíme.
- Necháme zovrieť 150 ml vody a vlejeme do misy robota. Pridáme k nej maslo, olej a soľ. Necháme všetko rozpustiť.
- K zmesi pridáme obe múky a vajce. Všetko spolu miešame hákom, kým sa vytvorí cesto. To potom vyberieme na podložku a ručne domiesime.
- Cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme 20 minút odpočívať.
- Do kastróla dáme olej a cukor a jemne ho necháme skaramelizovať. Pridáme paradajkové pyré, 1 ČL údenej papriky a chvíľu restujeme. Potom vlejeme 0,5l vody, pridáme soľ a kapiu zbavenú zrniečok. Ochutíme koreninami a necháme vrieť pri nízkej teplote. Nakoniec pridáme škrob rozmiešaný v 50 ml vody. Dochutíme podľa chuti cukrom a citrónovou šťavou.
- Do hrnca vlejeme vodu a začneme zohrievať. Pridáme do nej 2 bobkové listy, 4 guľôčky nového korenia a keď začne vrieť, pridáme soľ.
- Mleté mäso dáme do misky a pridáme uvarenú ryžu. Cesnak nastrúhame na strúhadle a pridáme do zmesi. Dochutíme mäso uvedenými koreninami a soľou. Nakoniec pridáme vajce a urobíme náplň.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej podložke a vykrojíme kolieska o priemere 10 cm. Okraje cesta potrieme vodou, do stredu dáme náplň a ozdobne zlepíme pirohy. Všetky naraz vhodíme do vriacej osolenej vody. Keď pirohy vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte cca 6 minút.
- Pirohy vyberieme do misky a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
- Pirohy poukladáme na tanier, polejeme omáčkou a nakrájanými lístkami bazalky.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko