Bryndzové pirohy predstavujú tradičnú slovenskú pochúťku, ktorá je skrátka fantastická. No z času na čas treba skúsiť aj niečo nové. A tým novým môžu byť aj hubové pirohy s holandskou omáčkou. Verte že si ich zamilujete. Recept prináša súťažiaca Zuzka z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na cesto:
- 375 g hladkej múky
- 158 g vlažnej vody
- 3 vajcia
- 1 ČL soli
- 50 g kôpru
Plnka:
- 500 g čerstvých húb (hliva, krémové šampiňóny, portobello šampiňóny)
- 1 vajce
- 2 PL kyslej smotany
- Olivový olej a maslo na opekanie
- Soľ
- Biele korenie
Holandská omáčka:
- 3 žĺtky
- 100 g masla
- 100 ml bieleho vína
- 1 ČL dijonskej horčice
- Soľ
Hnedé maslo:
- 150 g masla
Dekorácie:
- Pár stoniek kôpru
- 200 g shimeji húb
Postup prípravy pirohov:
- Preosiatu múku zmiešame so soľou a najemno nasekaným kôprom. Do múky zamiešame vajce a vodu, kým nevznikne hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť cca 10 minút.
- Na panvici rozohrejeme olivový olej s maslom. Huby na plnku nakrájame na drobné kúsky a spolu s rozpučeným cesnakom opečieme na oleji s maslom.
- Opekáme, kým sa z húb neodparí voda, primiešame Kyslú smotanu. Dochutíme soľou a bielym korením. Keď huby vychladnú pridáme do plnky jedno vajce.
- Cesto premiesime a rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
- Povykrajujeme kruhy, do stredu vložíme po jednej polievkovej lyžici plnky a preložíme na polovicu. Okraje potrieme vodou a dobre stlačíme. Špice polkruhu spojíme dohromady.
- Vo veľkom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu. Plameň stiahneme a opatrne nahádžeme pirohy, pomaly zamiešame, aby sa neprichytili o spodok hrnca. Varíme cca 5-7 minút. Pirohy vyberieme a vložíme do naolejovanej misky aby sa neprichytili.
- Víno necháme zredukovať na polovicu objemu a necháme vychladnúť.
- Žĺtky rozšľaháme a šľaháme nad vodným kúpeľom, keď začnú hustnúť pridáme na striedačku maslo a zredukované víno. Na záver pridáme dijonskú horčicu a dochutíme soľou.
- Na hnedé maslo necháme maslo rozpustiť a za občasného miešania zhnednúť. Precedíme.
- Shimeji huby a uvarené pirohy opečieme na masle do chrumkava.
- Na tanier nalejeme holandskú omáčku, na ktorú poukladáme pirohy a prelejeme hnedým maslom. Pridáme opečené shimeji huby a posypeme nasekaným kôprom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko