RECEPT: Hubové pirohy s holandskou omáčkou z Pečie celé Slovensko

Bryndzové pirohy predstavujú tradičnú slovenskú pochúťku, ktorá je skrátka fantastická. No z času na čas treba skúsiť aj niečo nové. A tým novým môžu byť aj hubové pirohy s holandskou omáčkou. Verte že si ich zamilujete. Recept prináša súťažiaca Zuzka z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na cesto:

  • 375 g hladkej múky
  • 158 g vlažnej vody
  • 3 vajcia
  • 1 ČL soli
  • 50 g kôpru

Plnka:

  • 500 g čerstvých húb (hliva, krémové šampiňóny, portobello šampiňóny)
  • 1 vajce
  • 2 PL kyslej smotany
  • Olivový olej a maslo na opekanie
  • Soľ
  • Biele korenie

Holandská omáčka:

  • 3 žĺtky
  • 100 g masla
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • Soľ

Hnedé maslo:

  • 150 g masla

Dekorácie:

  • Pár stoniek kôpru
  • 200 g shimeji húb

Postup prípravy pirohov:

  1. Preosiatu múku zmiešame so soľou a najemno nasekaným kôprom. Do múky zamiešame vajce a vodu, kým nevznikne hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť cca 10 minút.
  2. Na panvici rozohrejeme olivový olej s maslom. Huby na plnku nakrájame na drobné kúsky a spolu s rozpučeným cesnakom opečieme na oleji s maslom.
  3. Opekáme, kým sa z húb neodparí voda, primiešame Kyslú smotanu. Dochutíme soľou a bielym korením. Keď huby vychladnú pridáme do plnky jedno vajce.
  4. Cesto premiesime a rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
  5. Povykrajujeme kruhy, do stredu vložíme po jednej polievkovej lyžici plnky a preložíme na polovicu. Okraje potrieme vodou a dobre stlačíme. Špice polkruhu spojíme dohromady.
  6. Vo veľkom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu. Plameň stiahneme a opatrne nahádžeme pirohy, pomaly zamiešame, aby sa neprichytili o spodok hrnca. Varíme cca 5-7 minút. Pirohy vyberieme a vložíme do naolejovanej misky aby sa neprichytili.
  7. Víno necháme zredukovať na polovicu objemu a necháme vychladnúť.
  8. Žĺtky rozšľaháme a šľaháme nad vodným kúpeľom, keď začnú hustnúť pridáme na striedačku maslo a zredukované víno. Na záver pridáme dijonskú horčicu a dochutíme soľou.
  9. Na hnedé maslo necháme maslo rozpustiť a za občasného miešania zhnednúť. Precedíme.
  10. Shimeji huby a uvarené pirohy opečieme na masle do chrumkava.
  11. Na tanier nalejeme holandskú omáčku, na ktorú poukladáme pirohy a prelejeme hnedým maslom. Pridáme opečené shimeji huby a posypeme nasekaným kôprom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE