Bryndzové pirohy predstavujú tradičnú slovenskú pochúťku, ktorá je skrátka fantastická. No z času na čas treba skúsiť aj niečo nové. A tým novým môžu byť aj hubové pirohy s holandskou omáčkou. Verte že si ich zamilujete. Recept prináša súťažiaca Zuzka z relácie Pečie celé Slovensko.
Reklama
                            Suroviny na cesto:
- 375 g hladkej múky
 - 158 g vlažnej vody
 - 3 vajcia
 - 1 ČL soli
 - 50 g kôpru
 
Plnka:
Reklama
                            - 500 g čerstvých húb (hliva, krémové šampiňóny, portobello šampiňóny)
 - 1 vajce
 - 2 PL kyslej smotany
 - Olivový olej a maslo na opekanie
 - Soľ
 - Biele korenie
 
Holandská omáčka:
- 3 žĺtky
 - 100 g masla
 - 100 ml bieleho vína
 - 1 ČL dijonskej horčice
 - Soľ
 
Hnedé maslo:
- 150 g masla
 
Dekorácie:
- Pár stoniek kôpru
 - 200 g shimeji húb
 
Postup prípravy pirohov:
Reklama
                            - Preosiatu múku zmiešame so soľou a najemno nasekaným kôprom. Do múky zamiešame vajce a vodu, kým nevznikne hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddýchnuť cca 10 minút.
 - Na panvici rozohrejeme olivový olej s maslom. Huby na plnku nakrájame na drobné kúsky a spolu s rozpučeným cesnakom opečieme na oleji s maslom.
 - Opekáme, kým sa z húb neodparí voda, primiešame Kyslú smotanu. Dochutíme soľou a bielym korením. Keď huby vychladnú pridáme do plnky jedno vajce.
 - Cesto premiesime a rozvaľkáme na čo najtenšiu placku.
 - Povykrajujeme kruhy, do stredu vložíme po jednej polievkovej lyžici plnky a preložíme na polovicu. Okraje potrieme vodou a dobre stlačíme. Špice polkruhu spojíme dohromady.
 - Vo veľkom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu. Plameň stiahneme a opatrne nahádžeme pirohy, pomaly zamiešame, aby sa neprichytili o spodok hrnca. Varíme cca 5-7 minút. Pirohy vyberieme a vložíme do naolejovanej misky aby sa neprichytili.
 - Víno necháme zredukovať na polovicu objemu a necháme vychladnúť.
 - Žĺtky rozšľaháme a šľaháme nad vodným kúpeľom, keď začnú hustnúť pridáme na striedačku maslo a zredukované víno. Na záver pridáme dijonskú horčicu a dochutíme soľou.
 - Na hnedé maslo necháme maslo rozpustiť a za občasného miešania zhnednúť. Precedíme.
 - Shimeji huby a uvarené pirohy opečieme na masle do chrumkava.
 - Na tanier nalejeme holandskú omáčku, na ktorú poukladáme pirohy a prelejeme hnedým maslom. Pridáme opečené shimeji huby a posypeme nasekaným kôprom.
 
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko