Čo pripraviť na obed alebo večeru? Skúste upiecť quiche. Ešte ste o tejto dobrote nepočuli? Ide o tradičný francúzsky koláč, ktorý sa dá pripraviť na rôzne zeleninové aj mäsité spôsoby. Vyskúšať môžete napríklad tento syrovo-šunkový quiche so špenátom a cherry paradajkami, ktorý v relácii Pečie celé Slovensko upiekol Miňo. Verte, že sa po ňom len tak zapráši.
Suroviny na cesto:
- 230 g hladká múka
- 150 g špaldová múka
- 2 žĺtka
- 200 g maslo
- ½ KL soľ
- Voda (podľa potreby)
Suroviny na náplň:
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 80 g schwarzwaldská šunka
- 80 g čerstvý baby špenát
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 250 g ricotta
- 100 ml smotana na šľahanie
- 4 vajcia
- 50 g strúhaný parmezán
- Soľ, korenie (podľa chuti)
- Troška muškátový oriešok
- 50 ml Olej
- 100 g cherry paradajky
Postup na syrovo-šunkový quiche:
- Z uvedených surovín na cesto si pripravíme kompaktné cesto, ktoré necháme v chladničke odpočívať asi 15 minút. 2/3 cesta si rozvaľkáme a vložíme do pripravenej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou, z druhej časti si spravíme vrkoč na ozdobenie.
- Cesto dáme predpiecť do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C asi 15 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Cibuľku očistíme, nakrájame na jemno a osmažíme na oleji. Pridáme na rezance nakrájanú šunku, zľahka orestujeme a pridáme špenát, odstavíme.
- Ricottu, smotanu a 2 vajíčka spolu zmiešame, pridáme soľ, korenie, parmezán, a do tejto zmesi zamiešame restovanú zmes.
- Vlejeme na korpus, ozdobíme vrkočom, cherry paradajkami a do stredu rozbijeme 1 surové vajíčko. Vrkoč potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minúť.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko