Pleseň do zdravého domova nepatrí. Zbavte sa jej raz a navždy!

Spóry plesní vo vzduchu sa bežne vyskytujú vo vnútornom, aj vo vonkajšom prostredí. Keď pristanú na vlhkých miestach v interiéri, môžu začať rásť a šíriť sa. Pleseň najlepšie rastie vo vlhkých a zle vetraných priestoroch, kde sa aj najrýchlejšie rozmnožuje. 

Častým problémom býva pleseň v kúpeľni. Jediný praktický spôsob, ako odstrániť všetky plesne v interiéri je použiť profesionálny prípravok proti plesniam, priebežne kontrolovať ich výskyt a obmedziť zdroj vlhkosti. Dôležité je tiež váš interiér dobre vetrať, aby sa minimalizovala vnútorná vlhkosť a zabránilo sa tvorbe plesní.

Ako vyzerá pleseň?

Pleseň nie je vždy ľahké rozpoznať. Je komplikovanejšia ako upchatý odtok v kúpeľni, ktorý identifikujete na prvý pohľad. Často sa javí ako škvrna, šmuha alebo zmena farby. Najčastejšie plesne sú čierne, zelené alebo biele. Pleseň však môže mať mnoho iných farieb, od sivej cez oranžovú až po hnedú a môže sa meniť aj v závislosti od veku alebo životného štádia.

Odporúčame aj: Citrusové šupky nevyhadzujte! Poznáme spôsoby, ako ich využiť

Ako odstrániť pleseň v domeDepositphotos

Ako pleseň ovplyvňuje zdravie?

Plesne môžu spôsobiť upchatý nos, kýchanie, kašeľ, sipot, infekcie dýchacích ciest a zhoršiť astmu a alergické stavy. Ľudia, ktorí sú náchylnejší na tieto príznaky sú osoby s oslabeným imunitným systémom, s alergiami, ťažkou astmou prípadne s chronickým ochorením pľúc. Ak máte obavy z plesní, mali by ste na ich odstránenie použiť účinný prípravok, ktorý reaguje okamžite a poskytne dlhotrvajúce pôsobenie. Na trhu nájdete aj penové odstraňovače v spreji, ktorých výsledky uvidíte už do 30 minút. Stačí aplikovať na postihnuté miesto a čakať. Výsledok sa dostaví do pár minút. Je to také jednoduché ako odstrániť vodný kameň

Pozri si aj: 5 malých krokov k štýlovému bytu: rýchle triky na veľké zmeny!

 

Príčiny rastu plesní v interiéri

Pleseň rastie len vtedy, keď je na povrchu dostatočná vlhkosť alebo je zvýšená vlhkosť vo vzduchu. Bežné príčiny bývajú:

  • netesné strechy a steny, vrátane upchatých odkvapov a zvodov    

  • netesné vodovodné potrubie

  • kondenzácia z varenia, sprchovania, sušenia odevov v priestoroch so zlou     cirkuláciou vzduchu

Vyhnite sa podmienkam, ktoré podporujú rast plesní využitím tepla, izolácie a pomocou vetrania. Najlacnejším a najjednoduchším spôsobom zníženia vlhkosti je vetranie miestnosti otvorením dverí alebo okna. Ak je to možné, použite odsávacie ventilátory.

príčiny rastu plesní v interiériDepositphotos

Čo môžete podniknúť na zníženie rastu plesní?

Najdôležitejšie opatrenia, ktoré môžete urobiť, aby ste zabránili plesniam vo vašej domácnosti sú tie, ktoré minimalizujú vlhkosť.

  • Opravte netesné strechy a vyriešte iné poruchy budov

  • Uistite sa, že odkvapy sú vyčistené a udržiavané

  • Znížte kondenzáciu pomocou odsávacích ventilátorov alebo otvorených okien v kúpeľni a v kuchyni pri varení, sprchovaní alebo používaní umývačky riadu

  • Utrite prebytočnú vodu spôsobenú kondenzáciou, napríklad na oknách s jednoduchým zasklením      

  • Interiér pravidelne vetrajte otváraním okien a dverí počas teplejších dní

  • Neumiestňujte matrace na podlahu alebo povrchy bez dostatočného vetrania. 

  • Zvýšte cirkuláciu vzduchu okolo nábytku odsunutím ho od stien.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE