Ako spracovať jablká, ktoré vám ostali v pivnici alebo v komore?

Každý záhradkár sa teší z bohatej úrody. Čo nestihneme zjesť, zavaríme, spracujeme alebo skladujeme. Preto, aby nám ovocie a zelenina vydržala čo najdlhšie, je práve potrebné správne uskladnenie. Najlepšie je, ak svoju úrodu skladujeme na chladnom a tmavom mieste. Vhodnými priestormi sú pivnice či komory. 

Medzi obľúbené ovocie z našich záhrad patria jablká. Možno i vám zostalo veľa jabĺk z minuloročnej úrody a hľadáte spôsob, ako ich spotrebovať.

Existuje množstvo receptov s jablkami, ktoré nám pripomenú teplé slnečné dni. Všetci si radi pochutnáme na jablkovom kompóte, jablkovej štrúdle či jablkovom piteAkými ďalšími spôsobmi môžete ešte zužitkovať jablká? 

Neprehliadni: RECEPT: Kysnuté prepeličie hniezdo z Pečie celé Slovensko

Prečo jesť jablká?

Každý z nás vie, že jablká, či už zelené alebo červené odrody, sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Obsahujú pektín, flavonoidy, vlákninu, minerálne látky ako vápnik, fosfor, železo, draslík, horčík, síra, mangán. Ďalej sú bohaté na glukózu, fruktózu, sacharózu, vitamín C, A, a B-komplex či kyselinu listovú. 

Účinky jabĺk na náš organizmus:

  • vitamíny obsiahnuté v jablku spomaľujú proces starnutia nášho organizmu,
  • kombinácia vlákniny a ovocných kyselín podporuje trávenie,
  • priaznivo vplývajú na nervový systém a sú vhodné aj proti nespavosti,
  • aromatické látky v jablkách vyvoláva upokojujúce reakcie v organizme, čo následne znižuje krvný tlak a predchádza infarktu vznikajúceho z úzkosti,
  • pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu,
  • znižujú pravdepodobnosť žĺčových kameňov,
  • bránia vzniku artériosklerózy,
  • majú silné protirakovinové účinky,
  • pomáhajú zotaviť sa z astmy, dýchacích problémov a zlepšiť fungovanie pľúc,
  • pravidelná konzumácia jabĺk odstraňuje jemné vrásky a udržuje pokožku hydratovanú.

Sušené jablká

Čo s jablkami? Možno sa aj vy sami seba pýtate túto otázku pri pohľade na kôš plný jabĺk odložený v komore. Okrem zavárania jabĺk či koláča s jablkami sú výbornou pochúťkou i sušené jablká. Pripravíte si ich nasledovne:

  • jablká umyte, osušte a zbavte jadierok
  • nakrájajte ich na tenké plátky – čím tenšie, tým budú chrumkavejšie
  • očistené jablká zbavené jadierok ponorte na 1 až 3 minúty do vody s troškou kyseliny citrónovej. Takto vám nezhnednú.
  • jablká osušte a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. V rúre pri teplote 50 stupňov sa vám usušia za niekoľko hodín. Jablká môžete sušiť aj na radiátore alebo na sušiaku na prádlo. Dobrou investíciou je sušička ovocia, ktorá vám poslúži i na sušenie bylín či húb.
  • usušené jablká skladujte v dobre uzatvárateľnej nádobe, ideálne na tmavom, chladnom mieste. Dobre uskladnené vám vydržia až do ďalšej sezóny.

V rúre si môžete pripraviť i jablkové chipsy, ktoré sú zdravou a chutnou náhradou kalorických maškŕt. Jablká nakrájané na tenučké pásy obaľte v zmesi cukru a škorice a pečte 2 – 3 hodiny pri teplote 90 – 100 °C.

Organická jablková šťava

Z jabĺk si môžete pripraviť i lahodnú šťavu, ktorá je na rozdiel od kupovaných džúsov zdravá a plná vitamínov. Nádoby, poháre či fľaše, v ktorých chcete uskladniť jablkovú šťavu najskôr umyte. V prípade, že vašu jablkovú šťavu plánujete skonzumovať do pár dní, nádoby nemusíte sterilizovať horúcou parou. Vtedy však šťavu z jabĺk skladujte v chladničke. Ako na to?

  • Začnite umytím a následným odstránením jadierok z jablka.
  • Nakrájajte ich na plátky, šúpať ich nemusíte.
  • Jablká dajte do hrnca a zalejte ich vodou tak, aby boli pod hladinou.
  • Jablká priveďte do varu.
  • Horúcu zmes pomaly preceďte cez jemné sitko alebo gázu a jablká lyžicou jemne roztlačte. Šťava sa prefiltruje do misky, zatiaľ čo jablková kaša zostane v gáze. Tento postup opakujte, kým neprecedíte všetku zmes.
  • Šťavu po chvíľke vychladnutia ochutnajte. V závislosti od vašich preferencií môžete pridať cukor alebo škoricu. Ak je chuť príliš silná, pridajte vodu. Jablkovú šťavu nalejte do pohárov a zazátkujte predvarenými kovovými viečkami.
  • Pripravené poháre so šťavou otočte hore dnom a zabaľte do teplej prikrývky. Keď zabalené poháre úplne vychladnú, otočte ich a umiestnite na pripravené skladovacie miesto. Takto zakonzervované šťavy možno skladovať až dva roky.

Pozri aj: RECEPT: Rožky so syrom, pizzové minibábovky a tyčinky s čiernou soľou z Pečie celé Slovensko

Jablkový mušt, jablkový džem alebo lekvár, jablková omáčka, ktorá je výborná k mäsu, detská výživa – existuje množstvo spôsobov, ako spracovať toto ovocie. Jablká môžete tiež nastrúhať a dať do pohárov, uskladniť a použiť na koláče, do raňajkovej kaše či do smoothies. Nakrájané jablká sa môžu uchovávať i v mrazničke. 

Jablká môžete použiť nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie. Pripravte si z nich jablkovú pleťovú masku, ktorá vašej pokožke dodá vitamíny a osvieži ju. Vezmite väčšie jablko, ošúpte ho a šupky si priložte na tvár. Alebo si môžete nastrúhané jablko rozotrieť na kúsok gázy. Na 20 minút ju priložte na tvár a následne opláchnite vlažnou vodou a potom studenou.

Vyrobiť si tiež môžete jablkovú pleťovú vodu. Vďaka pektínu je vhodná na všetky typy pleti. Na pleťovú vodu budete potrebovať malé nakrájané jablko bez jadier, ktoré uvediete do varu v 1/2 šálky vody. Potom odstavíte, necháte vychladnúť a prelisujete cez sitko. K tekutine pridajte štvrť šálky záparu z hamamelu (dostanete ho kúpiť v lekárni). V chlade vám táto jablková pleťová voda vydrží 4 týždne.

Na odstránenie odumretých buniek z pokožky si môžete dopriať jablčný kúpeľ zmiešaním jednej šálky čerstvo vylisovanej jablčnej šťavy, štvrť šálky tekutého medu a 1/2 šálky jemného tekutého mydla do kúpeľa. 

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE