RECEPT: Kysnuté prepeličie hniezdo z Pečie celé Slovensko

Tak táto prepelička z kysnutého cesta môže narobiť veľa parády aj na vašom veľkonočnom stole. Súťažiaca Tánička z relácie Pečie celé Slovensko ju naplnila vanilkovým krémom a višňovým konfitom. Túto kysnutú chutnú nádheru si môžete pripraviť podľa nasledujúceho receptu. Prekvapíte svojich polievačov?

Suroviny na kysnuté cesto:

  • 300 g teplého mlieka
  • 1 a ½ vanilkového cukru
  • 27 g droždia
  • 375 g hladkej múky
  • 375 g polohrubej múky
  • 6 PL cukru
  • Štipka soli
  • 3 žĺtky
  • 225 g zmäknutého masla

Vanilkový krém:

  • 375 g mlieka
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 100 g masla
  • Vanilková pasta

Višňový konfit:

  • 300 g mrazených višní
  • 80 g kryštálového cukru
  • 15 g kukuričného škrobu
  • 5 PL vody

Na ozdobenie:

  • Modelovacia hmota
  • 300 g marcipánu
  • 300 g ryžových rezancov
  • 200 g oleja
  • Jedlá farba

Postup prípravy prepeličieho hniezda:

  • Kvások – zmiešame teplé mlieko, vanilkový cukor a droždie, necháme zaktivovať 10 minút. V miske mixéra zmiešame suché ingrediencie, pridáme kvások a vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút nakysnúť.
  • Po vykysnutí vymodelujeme prepelicu, hniezdo a malé kuriatka. Potrieme vodou a dáme piecť do zlatista pri teplote 170 stupňov, cca 30 minút.
  • Vanilkový krém – do misky dáme žĺtky, cukor, škrob a vanilkovú pastu, všetko dobre premiešame. Pridáme horúce mlieko a varíme do zhustenia. Na konci pridáme maslo.
  • Višňový konfit – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme vo vode rozpustený škrob. Varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
  • Po vychladnutí naplníme prepelicu a kuriatka plnkami. Prepelici vymodelujeme hlavu. Kuriatka posypeme zafarbeným žltým cukrom.
  • V hrnci zohrejeme olej, vypražíme rezance. Naukladáme ich do hniezda, pridáme zafarbené vajíčka z marcipánu. Navrch uložíme na neho prepelicu.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE