V tejto slanej roláde z domáceho lístkového cesta sa ukrýva mnoho chutí. Hlavnú rolu hrá kel, ktorý sa dopĺňa s pórom, mrkvou, šampiňónmi a slaninkou. Ak takúto roládu ponúknete svojej návšteve či hosťom na oslave, isto budú nadšení. Recept prináša súťažiaca Lucka z relácie Pečie celé Slovensko.
Vodová časť cesta:
- 500 g hladkej múky
- 1 vajce
- 1 PL octu
- 5 g soli
- 230 g vody
Tuková kocka do cesta:
- 100 g polohrubej múky
- 500 g studeného masla
Plnka kelová:
- 1 stredný kel - nasekaný na drobno
- 1 pór - nakrájaný na drobno
- 5 ks mrkvy - nastrúhanej na hrubo
- 200 g menších šampiónov - nakrájaných na plátky
- 100 g slaniny masovej – nakrájanej na kocky
- 200 g bravčovej šunky - nakrájanej na kocky
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- 3 PL oleja
- 250 g kyslej smotany
Slané dekoračné cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g vody
- 1 PL soli
Postup prípravy rolády:
- Maslo s polohrubou múkou spojíme hákom v mixéri a potom ručne vypracujeme kocku.
- Vodové cesto – sypké suroviny dáme do mixéra, pridáme zvyšné suroviny a hákom vypracujeme cesto. Ručne ho vytvarujeme do tvaru bochníka a narežeme do kríža, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
- Cesto rozvaľkáme do tvaru otvorenej obálky od stredu von. V strede ho necháme trošku hrubšie. Vložíme tukovú kocku a zabalíme ju do cesta. Vzniknutú kocku roztlačíme rukami do strán a potom dovaľkáme valčekom do tvaru obdĺžnika. Cesto prvýkrát preložíme na 3 časti. Necháme odležať v chladničke 15 minút. Postup opakujeme, kým cesto nie je preložené 4 krát. Po 4 preklade máme cesto hotové a môžeme plniť. Z tejto dávky nám vyjdú 2 veľké rolády.
- Plnka – pór so slaninkou a šunkou opražíme na panvici do zlata. Presunieme do misky . Na výpeku, čo zostal na panvici podusíme kel, pridáme šampiňóny, mrkvu. Všetko posolíme, okoreníme a zmiešame s mäsovou časťou. Necháme vychladnúť. Do vychladnutej zmesi vmiešame smotanu a plnku máme pripravenú na plnenie závinu.
- Dekoračné cesto – všetko spolu zmiešame necháme odpočívať cca 20 min a vytvarujeme elastické cesto ako plastelínu. Pomocou vykrajovačiek vykrajujeme tvary a skladáme ornamenty. Na roládu ich dáme mierne vyschnuté a 10 minút pred koncom pečenia. Prilepíme ich pomocou vajca.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko