Čučoriedky sú fantastickým letným ovocím, ktoré je plné vitamínov a antioxidantov. Vedeli ste o tom, že ide o jedny z najzdravších tunajších plodov? Využiť ich môžete napríklad aj pri príprave chutných makróniek. Tieto čučoriedkové makrónky s bielou čokoládou upiekol v relácii Pečie celé Slovensko Miňo. Hor sa do pečenia!
Suroviny na cesto na makrónky:
- 300 g mandľová múka (preosiata) alebo 500 g nepreosiatej
- 300 g práškový cukor
- 220 g vaječné bielky
- 300 g kryštálový cukor
- 80 ml voda
- farby (čierna, fialová, biela)
Suroviny na plnku:
- 400 g biela čokoláda
- 200 ml šťava z čučoriedkového kompótu
- 200 g čučoriedky zavárané
- 20 g Gustin (zemiakový škrob)
Ozdoba: jedlé kvety (kamilky, margarétky, mini chryzantémy), 300 g biela čokoláda
Postup prípravy makróniek:
- Z preosiatej múky, práškového cukru a 100 g bielkov si vytvoríme hmotu, podobnú marcipánu, ktorú zafarbíme bielou farbou.
- V mise si vyšľaháme 110g bielkov, z kryštálového cukru a vody si urobíme rozvar (sirup) a pri teplote 118 °C ho pomaly vlievame do vyšľahaných bielkov a šľaháme pokým nám sneh trocha nevychladne.
- Postupne pridávame sneh do mandľovej hmoty a premiešavame, kým nám nevznikne polotekuté cesto.
- Cesto si rozdelíme na tri časti, kde každú z nich zafarbíme podľa potreby.
- Naplníme si vrecko cestom a na pripravenú podložku striekame makrónky.
- Pečieme asi 15 minút pri teplote 130 °C. Po upečení vyberieme a necháme vychladnúť.
- Pripravíme si náplň. Čučoriedky si rozvaríme a pridáme do nich škrob a necháme vychladnúť.
- Šťavu z čučoriedok privedieme k varu a odstavíme, pridáme bielu čokoládu a miešame pokým sa nám neroztopí a neurobí sa nám ganáž.
- Necháme trocha stuhnúť a plníme makrónky – koliesko ganáže a do stredu čučoriedkový rozvar.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko