Cheesecaky nie sú zvlášť náročným dezertom, navyše sa dajú pripraviť v najrôznorodejších variáciách. I preto ich mnohí tak obľubujú. Máte radi mandle, maliny, mascarpone a figy? V tom prípade musíte ochutnať tento krásne ružový cheesecake s ruby čokoládou, ktorý upiekla Bea v relácii Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: RECEPT: Orechová bábovka z Pečie celé Slovensko
Suroviny na korpus:
- 150 g hladkej múky
- 150 g mletých mandlí (mandľovej múky)
- 140 g kryštálového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- 20 g mandľových lupienkov
Suroviny na malinové coulis:
- 20 g masla
- 100 g medu
- 300 g mrazených malín
- 50 ml brandy, prípadne ovocného likéru
- trochu čerstvo namletého korenia štyroch farieb
- podľa chuti šťavu z citróna
- podľa potreby 1 vanilkový cukor
Suroviny na náplň:
- 250 g smotany na šľahanie
- 370 g Callebaut Ruby RB1 čokoládových peniažkov
- 250 g syra Philadelphia
- 160 g mascarpone
- 120 g kondenzovaného mlieka
- 4 – 5 PL malinového coulis
Zdobenie:
- 12 – 14 ks čerstvých fíg
- 150 ml smotany na šľahanie 40 %
Postup:
- Rúru dáme vyhriať na 180 °C – teplý vzduch.
- Všetky suroviny na prípravu korpusu okrem mandľových lupienkov zmiešame v mise robota. Zo zmesi odoberieme cca 150 gramov a odložíme. Zvyšok rukami vtlačíme do otváracej tortovej formy s priemerom 23 cm rovnomerne tak, aby časť presahovala kúsok na boky formy. Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút do zahnednutia, necháme vychladiť. Rúru necháme zapnutú.
- Med necháme na masle jemne skaramelizovať a nasypeme maliny. Necháme ich mierne povoliť, potom nalejeme pripravený alkohol, trochu citrónovej šťavy, nastrúhame korenie a pridáme vanilkový cukor. Zmes spolu prevaríme, pokiaľ nevznikne sirupovitá konzistencia. Podľa potreby dochutíme. Precedíme, aby sme sa zbavili zrniečok.
- Medzitým si pripravíme náplň. Smotanu vyšľaháme. Nad parou alebo v mikrovlnnej rúre rozpustíme ruby čokoládu. Všetky ostatné suroviny na náplň postupne zmiešame do homogénnej hmoty, nakoniec pridáme roztopenú, ale vychladnutú čokoládu, malinové coulis a jemne vmiešame vyšľahanú smotanu. Zmes navrstvíme na upečený základ – je potrebné pracovať pomerne rýchlo, pretože vďaka čokoláde pomerne rýchlo na povrchu tuhne. Odložíme do chladu (ideálne na noc, môžeme si však pomôcť mrazničkou a po cca hodine môžeme dezert servírovať).
- K odloženej mase z mandľového korpusu primiešame mandľové lupienky a rukami rozprestrieme v tenšej vrstve na papier na pečenie. Vložíme do rúry a necháme upiecť do zlatista. Vychladíme.
- Figy rozrežeme na polovice, alebo štvrtiny v závislosti od ich veľkosti.
- Do smotany pridáme cca 1 až 2 PL (alebo podľa chuti) vychladnutého zredukovaného sirupu a vyšľaháme. Preložíme do vrecka s ozdobnou špičku a odložíme do chladu.
- Stuhnutý cheesecake ozdobíme po okraji figami a ochutenou šľahačkou. Upečenú mandľovú krustu rukami rozdrvíme a posypeme ju po povrchu koláča.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko