RECEPT: Figový cheesecake s ruby čokoládou z Pečie celé Slovensko

Cheesecaky nie sú zvlášť náročným dezertom, navyše sa dajú pripraviť v najrôznorodejších variáciách. I preto ich mnohí tak obľubujú. Máte radi mandle, maliny, mascarpone a figy? V tom prípade musíte ochutnať tento krásne ružový cheesecake s ruby čokoládou, ktorý upiekla Bea v relácii Pečie celé Slovensko.

Suroviny na korpus:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g mletých mandlí (mandľovej múky)
  • 140 g kryštálového cukru
  • 150 g zmäknutého masla
  • 20 g mandľových lupienkov

Suroviny na malinové coulis:

  • 20 g masla
  • 100 g medu
  • 300 g mrazených malín
  • 50 ml brandy, prípadne ovocného likéru
  • trochu čerstvo namletého korenia štyroch farieb
  • podľa chuti šťavu z citróna
  • podľa potreby 1 vanilkový cukor

Suroviny na náplň:

  • 250 g smotany na šľahanie 
  • 370 g Callebaut Ruby RB1 čokoládových peniažkov 
  • 250 g syra Philadelphia
  • 160 g mascarpone
  • 120 g kondenzovaného mlieka
  • 4 – 5 PL malinového coulis

Zdobenie:

  • 12 – 14 ks čerstvých fíg
  • 150 ml  smotany na šľahanie 40 %

Postup:

  1. Rúru dáme vyhriať na 180 °C – teplý vzduch. 
  2. Všetky suroviny na prípravu korpusu okrem mandľových lupienkov zmiešame v mise robota. Zo zmesi odoberieme cca 150 gramov a odložíme. Zvyšok rukami vtlačíme do otváracej tortovej formy s priemerom 23 cm rovnomerne tak, aby časť presahovala kúsok na boky formy. Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút do zahnednutia, necháme vychladiť. Rúru necháme zapnutú.
  3. Med necháme na masle jemne skaramelizovať a nasypeme maliny. Necháme ich mierne povoliť, potom nalejeme pripravený alkohol, trochu citrónovej šťavy, nastrúhame korenie a pridáme vanilkový cukor. Zmes spolu prevaríme, pokiaľ nevznikne sirupovitá konzistencia. Podľa potreby dochutíme. Precedíme, aby sme sa zbavili zrniečok.
  4. Medzitým si pripravíme náplň. Smotanu vyšľaháme. Nad parou alebo v mikrovlnnej rúre rozpustíme ruby čokoládu. Všetky ostatné suroviny na náplň postupne zmiešame do homogénnej hmoty, nakoniec pridáme roztopenú, ale vychladnutú čokoládu, malinové coulis a jemne vmiešame vyšľahanú smotanu. Zmes navrstvíme na upečený základ – je potrebné pracovať pomerne rýchlo, pretože vďaka čokoláde pomerne rýchlo na povrchu tuhne. Odložíme do chladu (ideálne na noc, môžeme si však pomôcť mrazničkou a po cca hodine môžeme dezert servírovať).
  5. K odloženej mase z mandľového korpusu primiešame mandľové lupienky a rukami rozprestrieme v tenšej vrstve na papier na pečenie. Vložíme do rúry a necháme upiecť do zlatista. Vychladíme.
  6. Figy rozrežeme na polovice, alebo štvrtiny v závislosti od ich veľkosti.
  7. Do smotany pridáme cca 1 až 2 PL (alebo podľa chuti) vychladnutého zredukovaného sirupu a vyšľaháme. Preložíme do vrecka s ozdobnou špičku a odložíme do chladu.
  8. Stuhnutý cheesecake ozdobíme po okraji figami a ochutenou šľahačkou. Upečenú mandľovú krustu rukami rozdrvíme a posypeme ju po povrchu koláča. 

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE