Čo zohľadniť pri výbere fotovoltiky?

výber fotovoltiky

Rozhoduje veľkosť a orientácia strechy aj množstvo spotrebovanej elektriny v domácnosti.

Spomínate si na malú vreckovú kalkulačku, ktorú poháňalo slnečné žiarenie? Predstavte si, že na rovnakom princípe premeny solárnej energie na elektrickú by mohla fungovať aj celá vaša domácnosť. Postačí vám na to len strecha vášho rodinného domu a fotovoltické panely.

Vlastná domáca solárna elektráreň bude v nasledujúcich rokoch najvýhodnejším a najdostupnejším zdrojom získavania elektriny. Okrem toho, že ušetríte na poplatkoch za energie je toto riešenie aj ohľaduplné k životnému prostrediu. Na rozdiel od využívania tradičných zdrojov nemá žiadny negatívny dopad na prírodu. To sa v čase klimatickej krízy rozhodne počíta.

Každá domácnosť, ktorá sa pre fotovoltiku rozhodla, si najprv položí základnú otázku, koľko panelov bude potrebovať na streche, aby si vyrobila dostatok elektrickej energie,“ hovorí Erik Chabreček, odborník na fotovoltiku zo ZSE. Okrem toho treba zvážiť aj ďalšie veci. Ktoré to sú? Prečítajte si, podľa čoho si vybrať fotovoltiku pre váš dom.

Odporúčame:  7 vecí, ktorým by ste mali vyhýbať pri čistení umývacím prostriedkom na riady

Počet fotovoltických panelov prispôsobte množstvu spotrebovanej elektriny

Na to, aby ste pre svoju domácnosť vyrobili dostatok elektriny vám nebude stačiť len jeden fotovoltaický panel. Dôležitým kritériom pri určení počtu potrebných fotovoltických panelov je výkon fotovoltiky. O tom, aký výkon je potrebný zase rozhoduje množstvo elektriny, ktorú v domácnosti spotrebujete.

Ešte predtým, ako vám navrhneme ideálne riešenie pre váš rodinný dom, potrebujeme vedieť vašu celkovú spotrebu elektrickej energie. Samozrejme, spotreba elektriny nie je vždy rovnaká. Mení sa napríklad v závislosti od spotrebiteľského správania danej domácnosti a takisto sa mení aj v čase,“ objasňuje Chabreček.

Pri výbere konkrétneho fotovoltického riešenia je dôležité vedieť, kedy k spotrebe elektriny dochádza. Inú spotrebu má počas dňa rodina, ktorej členovia sú celý deň doma. Inú rodina, kde obaja rodičia dochádzajú za prácou a deti sú celý deň v škole. Obe rodiny môžu mať rovnaký odber elektriny v kWh počas roka, pri fotovoltike je však veľmi dôležité vedieť, kedy k spotrebe tejto elektriny dochádza.

V zásade však platí, že čím väčšia spotreba energií, tým väčší zmysel má uvažovať o fotovoltickom riešení. Pre lepšiu predstavu uvediem, že fotovoltika s desiatimi panelmi dokáže pokryť ročnú spotrebu domácnosti do 9 MWh. V mesiacoch jún a júl, kedy fotovoltika vyrába najviac, si takáto domácnosť dokáže zabezpečiť elektrinu len z vlastných zdrojov,“ hovorí Chabreček.

Vyskúšajte:  Zabezpečenie okien proti vniknutiu: prečo chrániť nielen detské izby

Fotovoltika na rodinnom dome
Depositphotos

Fotovoltiku vyberajte u odbornej a overenej firmy

Pred zostavovaním celého fotovoltického systému a následnou inštaláciou panelov sa vždy poraďte s kvalifikovanými odborníkmi, ktorí vám pomôžu navrhnúť vhodné riešenie.

Pri voľbe najvhodnejšieho riešenia je potrebné dôkladne si pozrieť orientáciu a sklon strechy, posúdiť vhodnosť statiky, rozvody, naplánovať vedenie kabeláže a mnohé ďalšie úkony, ktoré si vyžadujú solídnu osobnú obhliadku ešte pred samotnou inštaláciou,“ vysvetľuje Chabreček zo ZSE.

Dodávateľa fotovoltického systému si preto vyberajte starostlivo a rozvážne. Pomôcť vám môžu referencie od zákazníkov. Spoľahlivú firmu spoznáte podľa toho, že už má za sebou množstvo úspešných realizácií a recenzií. Časté riziko predstavujú firmy, ku ktorých recenziám sa vôbec neviete dopátrať. Zdroje informácií vždy kombinujte. Hľadajte nielen na internete, ale spýtajte sa aj známych a susedov. Vyhnete sa tak falošným odporúčaniam.

Je vhodné obrátiť sa len na odborníkov, ktorí spĺňajú technické štandardy, majú dobré kontakty na dodávateľov, dlhodobé skúsenosti s objednávaním komponentov a vedia tak zaručiť nielen dobré ceny, ale aj dodanie tovaru v dohodnutom čase,“ hovorí o výbere dodávateľa Erik Chabreček.

Fotovoltické panely neinštalujte svojpomocne

Aj inštaláciu fotovoltiky prenechajte odbornej firme, napriek tomu, že ste skúsený domáci majster. Pri manipulácii by ste ich mohli poškodiť, prípadne nesprávne zapojiť.

Na internete síce nájdete množstvo overených a zaručených návodov „ako na inštaláciu fotovoltiky svojpomocne“, no realita je úplne iná. Môžete sa stretnúť so situáciou, ktorú nebudete vedieť vyriešiť a v konečnom dôsledku budete aj tak musieť privolať odbornú firmu, ktorá vám však už nebude vedieť na dielo poskytnúť záruku.

ZSE vám zaručí bezpečnú a kvalitnú montáž panelov. Všetky nutné stavebné úpravy, ktoré sa týkajú prepojenia fotovoltických panelov a striedača kabelážou, ako aj prepojenie ďalších komponentov sú zahrnuté v cene.

Naši pracovníci vlastnia potrebné osvedčenia a certifikáty o odbornej spôsobilosti, pred začatím inštalačných prác vždy zabezpečia miesto inštalácie, aby nedošlo k nežiaducej situácii a pri práci používajú všetky potrebné ochranné prostriedky,“ dopĺňa Erik Chabreček.

ZSE vám kompletne zabezpečí prípravu a dodanie fotovoltiky na mieru. Pomôže s vybavením finančného príspevku Zelená domácnostiam a zabezpečí aj administratívu ohľadom zapojenia fotovoltiky do distribučnej sústavy.

Odporúčame:  7 vecí, ktoré prinášajú šťastie a hojnosť do domova: Máte ich na správnom mieste?

Montáž fotovoltických panelov
Depositphotos

Optimizéry výkonu navýšia množstvo vyrobenej elektriny

Rozdiel v získavaní slnečnej energie je medzi južnými a severnými regiónmi Slovenska len 10 až 15 percent ročne. Fotovoltické panely preto fungujú perfektne bez ohľadu na to, či vlastníte dom v Hurbanove alebo vo Vysokých Tatrách. 

Na trhu sú dostupné tri druhy fotovoltických panelov - monokryštalické, polykryštalické a amorfné.  Za najefektívnejšie sa považujú monokryštalické fotovoltické panely, ktoré dosahujú účinnosť až 20 až 25 percent. Pri polykryštalických paneloch je to na úrovni 15 až 17 percent a pri amorfných len 12 percent. Táto hodnota udáva, koľko slnečného žiarenia dokáže panel premeniť na elektrinu.

Veľkou výhodou monokryštalických panelov, ktoré ponúka ZSE oproti polykryštalickým je, že vďaka ich vysokej efektivite a schopnosti dosiahnuť optimálny výkon aj pri slabom slnečnom svite, nezaberú na streche toľko miesta, ako polykryštalické panely. Ak máte rodinný dom s menšou strechou, fotovoltické monokryštalické panely od ZSE rozhodne oceníte viac,“ vysvetľuje Chabreček.

K panelom v ZSE dostanete aj špičkové výkonové optimizéry, ktoré zvyšujú množstvo vyrobenej elektriny, pretože využívajú maximálny výkon každého panelu aj pri zatienení jedného z nich. Vďaka optimizérom SolarEdge vyrába fotovoltika od ZSE stále rovnaký objem elektriny.

Hlavný rozdiel medzi fotovoltikou s optimizérmi a riešením bez optimizérov je v tom, že ak sa zníži výkon jedného panela, napríklad kvôli napadanému lístiu, pri riešení ZSE Fotovolt s optimizérmi pracujú zvyšné panely na sto percent. Vo fotovoltickej elektrárni bez výkonových optimizérov sa zníži nielen výkon zatieneného panela, ale aj výkon ostatných panelov,“ dopĺňa odborník zo ZSE.

ZSE vám zároveň poskytuje záruku na výkon panelov a výkonových optimizérov až 25 rokov. Okrem toho získate dvadsaťročnú záruku na striedače. Striedač zabezpečuje zmenu jednosmerného prúdu na striedavý, tak aby bol prakticky využiteľný vo vašej domácnosti.

S Virtuálnou batériou ušetríte na poplatkoch za elektrinu až polovicu

Fotovoltické panely vyrobia najviac elektriny počas dňa v mesiacoch apríl až september. Intenzita slnečného žiarenia je vtedy najsilnejšia a fotovoltika dokáže pokryť spotrebu v plnom rozsahu. Avšak nie každá domácnosť dokáže vyrobenú elektrinu spotrebovať počas dňa, pretože sa nachádzajú mimo domu. Naopak nápor na spotrebu elektriny majú ráno pred odchodom do práce a školy a poobede či večer, po návrate domov.

Ideálne je preto skombinovať fotovoltiku s Virtuálnou batériou od ZSE. Dokážete tak zužitkovať každú jednu kilowatthodinu, ktorú fotovoltika vyrobí. „Virtuálna batéria funguje ako priebežné úložisko, kam si dočasne uložíte prebytočnú elektrinu a ZSE vám ju vráti v čase, keď ju budete potrebovať. V momente keď bude vaša spotreba vyššia než výroba, využijete najprv elektrinu z Virtuálnej batérie a až potom tú z distribučnej siete,“ vysvetľuje princíp fungovania batérie Erik Chabreček zo ZSE. 

Do Virtuálnej batérie si môžete uložiť elektrinu do výšky celej vašej spotreby. Najefektívnejšie využívanie závisí od celkovej spotreby elektriny vo vašej domácnosti a od spôsobu, ako v priebehu dňa elektrinu spotrebúvate. Vďaka Virtuálnej batérii navyše zvýšite úsporu na poplatkoch za elektrinu až na 50 percent a skrátite návratnosť fotovoltiky len na šesť rokov.

Návratnosť celého fotovoltického riešenia závisí najmä od toho, ako dokáže domácnosť elektrinu z fotovoltiky využiť ale aj od toho, ako je navrhnutý výkon fotovoltiky voči potrebám domácnosti. Platí, že čím je podiel spotreby vlastnej elektriny vyšší, tým je vyššia aj úspora.

Najrýchlejšiu návratnosť investície do fotovoltiky majú domácnosti, ktoré vedia využívať elektrospotrebiče počas dňa. Ideálne je zapínať umývačku riadu, práčku, filtráciu bazénu, ohrev vody, sušičku alebo nabíjať elektromobil medzi desiatou a šestnástou hodinou.

Pozri aj: Ako na zateplenie fasády?

Výber fotovoltiky podľa typu strechy
Depositphotos

Fotovoltiku vyberajte aj podľa typu strechy

Ideálny scenár je, ak uvažujete o fotovoltike už pri projektovaní domu. Môžete si tak navrhnúť ideálnu strechu pre fotovoltické panely. Aká to je? Dostatočne veľká, ideálne orientovaná, bez tienenia z okolitých stromov a budov a najmä s pevným krovom. Umiestnenie panelov totiž zohráva veľkú úlohu v tom koľko elektriny vám vyrobia.

Prekážkou však nie je ani to, ak chcete riešenie inštalovať na starší rodinný dom. Materiál, z akého je strecha zhotovená nehrá až takú veľkú úlohu. Fotovoltika sa montuje na všetky typy strešnej krytiny. Rozhodujúci je však stav krovu. Na drevené trámy sa totiž upína kovová nosná konštrukcia celého fotovoltického systému. Krov preto musí byť pevný a v perfektnej kondícii.

Pre optimálne fungovanie vašej fotovoltickej elektrárne potrebujete miesto aspoň pre desať fotovoltických panelov. Dostatočne veľká strecha je preto podmienkou. Minimálna veľkosť súvislej plochy je 22 m2 pri šikmej streche a 26 m2 pri rovnej streche. Potrebná strešná plocha závisí aj od toho, či nemá strecha nejaké tienenie. Napríklad komín, stromy alebo okolité budovy. Ideálne je, ak je časť strechy orientovaná na juh. Práve sem môžete potom umiestniť fotovoltiku. Prekážkou nie je ani orientácia na juhovýchod alebo juhozápad.

Strecha by mala byť čo najjednoduchšia. Problémom pri inštalácii fotovoltiky väčšinou bývajú strešné okná, vikiere alebo komíny, ktoré rozčlenia plochu na viacero menších častí. Tieto preto umiestnite na tú stranu strechy, ktorá fotovoltike vyhovuje menej.

Fotovoltická elektráreň dosahuje sto percentný výkon pri orientácii panelov na južnú stranu. Ideálny sklon panelov bude posúdený podľa konkrétneho azimutu a priestorových možností vašej strechy. V prípade šikmých striech priznávame prirodzený sklon strechy, čo je obvykle ideálnych 30 až 40 stupňov. V prípade rovnej strechy je veľmi dôležité dodržať dostatočný rozostup medzi radami panelov, aby si navzájom netienili,“ uzatvára odborník na fotovoltiku zo ZSE.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE