Vegetačné strechy: Počuli ste už o ich výhodách?

Strechy pokryté zeleňou si začínajú získavať čoraz väčšiu popularitu i na Slovensku aj vďaka ľahšej dostupnosti kvalitných technologických riešení a materiálov, ktoré založenie vegetačnej strechy uľahčujú. Koncept vegetačných, zelených alebo živých striech sa vo veľkom využíva najmä v severských krajinách ako je Nórsko, Švédsko, Fínsko. 

Strechy pokryté vrstvou zeminy, v ktorej rastie mach, tráva alebo kvitnúce trvalky, sa v škandinávskych krajinách tešili obľube už pred niekoľkými desiatkami rokov. V tej dobe však nešlo o primárne riešenie problému ubúdajúcej zelene a zhoršujúci sa stav životného prostredia. Bol to inovatívny spôsob, ako dosiahnuť bezchybné izolačné vlastnosti strechy.

Aké sú výhody vegetačných striech?

Každá jedna vegetačná strecha predstavuje veľký prínos nielen pre obyvateľov, ktorí žijú pod ňou, ale aj pre mesto či obec, v ktorom sa nachádza. Vegetačné strechy sú skvelým spôsobom ako prakticky využiť strechy a ako prispieť k udržateľnosti, k zvýšeniu biodiverzity a zlepšiť kvalitu života. Strechy vysadené zeleňou sú skutočne funkčné, praktické a veľmi užitočné.

Vegetačné strechy ponúkajú niekoľko ekonomických a environmentálnych výhod. 

Vegetačné strechy udržiavajú chladnejšie prostredie

Jednou z výhod vegetačných striech je aj ich schopnosť znižovať vplyv teplotných ostrovov v oblastiach s vysokou zastavanosťou. Čo to vlastne znamená? Ak máte dom v meste, všade okolo vás sa pravdepodobne nachádza asfalt či betón, ktorý sa v letných mesiacoch, a aj všetko naokolo prehrieva a vyžaruje teplo.

Vegetačné alebo zelené strechy si vďaka svojej izolačnej schopnosti udržiavajú chladnejšie prostredie, znižujú tepelné výkyvy v obytných priestoroch pod strechou, zabraňujú prehrievaniu interiéru a tým prispievajú k vytvoreniu príjemnej mikroklímy. Váš dom sa nebude až tak prehrievať a takisto aj pocitová teplota v okolí domu bude nižšia. 

Pozri aj: Vyrobte si domáci mini skleník. Rastlinky ho budú zbožňovať!

Zelené strechy

Zdroj: pinterest.com/Emma D, pinterest.com/hannah doyle

Vegetačné strechy zlepšujú tepelné vlastnosti

Vegetačné strechy nielen že udržujú nižšie teploty v horúcich letných mesiacoch, ale takisto i v zime bránia únikom tepla. Táto ich schopnosť má pre obyvateľov domu výhodu ekonomického charakteru – znižuje spotrebu energií. 

Enviromentálna a estetická funkcia vegetačných striech

Zelené, vegetačné strechy zohrávajú dôležitú úlohu najmä v mestskej zástavbe, kde sú zdrojom zelene, ktorá prispieva k znižovaniu prašnosti, koncentrácie prízemného ozónu a, samozrejme, tiež produkuje kyslík a vytvára prostredie s prirodzeným odbúravaním oxidu uhličitého.

Strechy pokryté zeleňou tiež znižujú množstvo prachu v ovzduší a regulujú vlhkosť vzduchu. Pre vidiek aj mesto majú vegetačné strechy značný význam v zadržiavaní a filtrovaní dažďovej vody, pretože z bežných striech odchádza bez úžitku do kanalizácie až 95 % vody, kým v prípade vegetačných striech v priemere o polovicu menej. Vysoké percento medi, olova a ďalších látok, ktoré obsahuje zrážková voda, sa zachytáva v substráte zelenej strechy a tým prispieva k skvalitneniu podzemnej vody v danej lokalite.

Vegetačné strechy taktiež pohlcujú zvuk. K odhlučneniu výraznou mierou prispieva práve substrát, preto je dôležitá výška jeho vrstvy. Vegetačné strechy takisto zvyšujú estetickú úroveň budov, vytvárajú prostredie pre relaxáciu a oddych obyvateľov, majú pozitívne psychologické účinky, znižujú stres a napätie. 

Vegetačná strecha vo forme strešnej terasy môže byť doplnená aj o skutočnú funkčnú záhradu, kde si obyvatelia domu môžu dokonca pestovať i svoju zeleninu či mať bylinkovú alebo okrasnú záhradu. Vo väčších bytových domoch zelené strechy tiež vytvárajú socializačný priestor a umožňujú obyvateľom spoločné strešné stretnutia.

Vegetačná strecha

Zdroj: pinterest.com/HOMEINFO.hu, pinterest.com/Lucrece Chatain

Rozdelenie vegetačných striech

Z hľadiska druhu zelene sa delia ploché vegetačné strechy nasledovne:

  • intenzívna strecha s minimálnou hrúbkou zeminy 30 centimetrov a plošným zaťažením 600 kg/m² (v stave nasýtenia vodou),
  • polointenzívna strecha s minimálnou hrúbkou zeminy 15 až 30 centimetrov a plošným zaťažením 120 – 350 kg/m² (v stave nasýtenia vodou),
  • extenzívna strecha s minimálnou hrúbkou zeminy 3 až 15 centimetrov a plošným zaťažením 30 až 300 kg/ m² (v stave nasýtenia vodou).

Základný rozdiel medzi jednotlivými vegetačnými strechami je v rastlinách. Pri intenzívnom druhu vegetačnej strechy možno pestovať na streche akýkoľvek druh rastlín. V prípade extenzívnej strechy sa treba zamerať iba na pestovanie nenáročných tráv a machov. 

 

Realizácia vegetačnej strechy

Na našom trhu je niekoľko developerov, ktorí plánujú a realizujú projekty zelených striech. Vegetačné strechy sú však čoraz prístupnejšie aj jednotlivcom, ktorí majú svoj rodinný dom, chatu alebo chalupu. Strechu pokrytú zeleňou však môžete mať i na streche altánu, záhradného domčeka či prístrešku pre zvieratá.

Dokonca už existujú aj modulárne riešenia vegetačných striech, kde sa vegetačné súvrstvie dá poskladať ako skladačka. Do realizácie zelenej strechy sa môžete pustiť aj sami. Presný postup nájdete vo videu nižšie. 

Najskôr si však zaobstarajte potrebný materiál na vegetačnú strechu:

  • Fólia – izolácia proti vode.
  • Ochranná fólia proti prerastaniu koreňov.
  • Drenážna fólia.
  • Príslušenstvo (nerezové, hliníkové ukončovacie lišty, dištančné spojky, fixačné pásky, ochrana strešnej vpuste).
  • Strešný substrát, drobné kamenivo (okruhliaky).
  • Rezky rozchodníkov alebo rozchodníkový koberec.

 

Ako sa starať o zelenú strechu?

Starostlivosť o vegetačnú strechu závisí od druhu rastlín a používania strechy. Ak strechu neplánujete využívať ako záhradu, tak vaša zelená strecha si vyžaduje minimálnu starostlivosť a údržbu. Architekti vám navrhnú, alebo vy si môžete zvoliť, kombináciu rastlinstva, ktoré si nevyžaduje veľkú pozornosť.

Vašu zelenú strechu dokonca nemusíte ani kosiť. Jediné, na čo by ste nemali zabudnúť, je aplikovať raz za rok vhodné hnojivá a jednorazovo skontrolovať a vyčistiť strešné odtoky.

Neprehliadni: Viete, ako správne čistiť solárne panely? Zvládnete to aj sami!

Zdroj foto:

úvodná koláž - Pinterest.com/Kim Roys, Pinterest.com/reddit.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE