Sklokeramická, indukčná či plynová - ako si vybrať varnú dosku?

Varná doska je jedným z najdôležitejších prvkov každej kuchyne bez ohľadu na to či ste vášnivý kuchár, víkendový amatér alebo skúsená gazdinká. Či už zariaďujete novú kuchyňu alebo chcete vymeniť či inovovať varnú dosku, existuje veľa typov varných dosiek.

Kuchynské variče, varné dosky s odsávaním, plynové varné dosky, najlepšie indukčné varné dosky, najlepšie sklokeramické varné dosky, sklenené varné dosky - dnes je trh s domácimi spotrebičmi tak pestrý a výber a možnosti varných dosiek tak široký, že sa mnohí z nás cítime „ stratení". Ako vyberať varné dosky? Na čo sa zamerať a na čo si dať pozor?

Neprehliadni: Ako vyčistiť klimatizáciu ako profesionál! Ušetrite peniaze a pripravte sa na letnú sezónu

Kľúčové vlastnosti, ktoré treba zvážiť pri výbere varnej dosky

Bezpečnosť varných dosiek, výkonnosť a kvalita je to, čo každý z nás od varných dosiek očakáva. Na čo by ste si ešte mali dať pozor pri ich výbere a na čo sa zamerať?

Veľkosť varnej dosky

Aký veľký je váš kuchynský priestor a v súvislosti s tým, koľko miesta na pracovnej doske si môžete vyčleniť?

Frekvencia varenia

Potrebujete, aby vaše jedlo bolo rýchlo hotové? Ak varíte veľmi často a nemáte veľa času, indukčná varná doska je dobrou voľbou, pretože vaše hrnce a panvice sa dostanú na požadovanú teplotu naozaj rýchlo.

Pre tých, ktorí nenávidia upratovanie po varení, sa indukčná varná doska vďaka plochému sklenenému povrchu tiež ľahko čistí. Navyše, indukčnú varnú dosku možno utrieť hneď po varení bez toho, aby ste museli čakať, kým povrch vychladne.

Plynové varné dosky ponúkajú lepšiu reguláciu teploty, pretože plameň je viditeľný a možno ho nastaviť vždy, keď potrebujete zmeniť teplotu.

Detská poistka

Ide o dotykové ovládacie prvky, ktoré je možné uzamknúť, aby deti nemohli meniť nastavenia alebo zapínať varnú dosku. Nájdete ich na väčšine indukčných a sklokeramických varných doskách.

Dvojité zóny

Dvojité zóny sú na sklokeramických varných doskách, kde sa vnútri väčšieho prstenca nachádza menšia varná zóna. V závislosti od veľkosti panvice je možné použiť ktorúkoľvek zónu.

Časovače

Časovače varných dosiek nájdete takmer na všetkých typoch varných dosiek a môžu vám pomôcť sledovať priebeh varenia. Niektoré časovače automaticky vypnú varnú dosku, keď uplynie nastavený čas, alebo vás na to upozorní alarm. Niektoré varné dosky s vyššou špecifikáciou môžu umožňovať nastavenie časovača pre každú varnú zónu nezávisle od seba.

Panvice

Plynové a sklokeramické varné dosky sú kompatibilné s akoukoľvek panvicou, ale indukčné varné dosky sú kompatibilné iba s panvicami, ktoré obsahujú železo. Vyskúšajte jednoduchý test: ak na panvici drží magnet, tak na nej môžete variť aj na indukčnej varnej doske.

Automatické zapaľovanie

Automatické zapaľovanie, ktoré sa nachádza len na plynových varných doskách, znamená, že horák sa zapáli, keď otočíte a zatlačíte ovládače. Staršie modely často vyžadujú, aby ste stlačili a podržali ďalšie tlačidlo zapaľovania, aby sa zapálila iskra.

Veľkosť a počet varných zón

Zvážte, koľko varných zón potrebujete na základe toho, ako často varíte a koľko ľudí je v domácnosti. Uistite sa, že rozmery varnej dosky sú kompatibilné s priestorom, ktorý máte k dispozícii v kuchyni.

Cena

Pri výbere varnej dosky i rozpočet môže byť rozhodujúci. Indukčné dosky sú často drahšie ako sklokeramické alebo plynové, ale môžu ušetriť peniaze v dlhodobej perspektíve vďaka nižšej spotrebe energie.

Zaujme Ťa: Pleseň do zdravého domova nepatrí. Zbavte sa jej raz a navždy!

Plynová varná doska Depositphotos

Druh varných dosiek

Plynové varné dosky

Plynové varné dosky poskytujú okamžité teplo a kontrolu nad veľkosťou plameňa. Väčšina z nich má automatické zapaľovanie, ale niektoré staršie lacné modely môžu byť vybavené tlačidlom manuálneho zapaľovania. Zvyčajne majú štyri plynové horáky rôznych veľkostí, ale môžu mať až šesť varných zón.

V súčasnosti si môžete vyberať i z moderných plynových dosiek zo skla, ktoré sú veľmi štýlové a navyše sa ľahko čistia.

Indukčné varné dosky

Indukčné varné dosky sa stávajú čoraz obľúbenejšími vďaka nízkej spotrebe energie, vysokej odozve a rýchlemu nahrievaniu. Fungujú tak, že ohrievajú panvice vhodné pre indukciu priamo cez indukčný prvok, namiesto toho, aby prechádzali cez varný povrch. Špirálová medená cievka pod povrchom varnej dosky prenáša energiu priamo medzi indukčným prvkom a dnom vášho riadu.

Cievka sa aktivuje iba vtedy, keď je na varnú dosku položená magnetická panvica na báze železa. To znamená, že sa spotrebuje len presné množstvo energie potrebnej na varenie vášho jedla a energia sa neplytvá ohrievaním varnej plochy. Keď panvicu odstránite z varnej plochy, povrch varnej dosky sa rýchlo ochladí, takže sú tiež dobrou voľbou, ak je u vás bezpečnosť na prvom mieste. Ako sme už spomenuli vyššie, majte na zreteli, že indukčná varná doska si vyžaduje použitie špeciálneho magnetického riadu.

Za zmienku tiež stojí, že indukčné varné dosky nie sú vhodné pre ľudí, ktorí majú namontovaný kardiostimulátor, pretože ho môže rušiť silné elektromagnetické pole. Každý, kto má kardiostimulátor, by mal udržiavať minimálnu vzdialenosť 60 centimetrov medzi varnou doskou a kardiostimulátorom.

Sklokeramické varné dosky

Elektrické varné dosky, ktoré sa často označujú aj ako sklokeramické varné dosky alebo halogénové varné dosky, majú elegantný sklenený povrch a hodia sa najmä do moderných kuchýň. Medzi nevýhody sklokeramických varných dosiel patrí rozloženie tepla okolo dna panvíc, ktoré nie je také dobré ako pri varení na plyne alebo indukcii. Teplo sa tiež ťažšie kontroluje a zvyčajne trvá dlho, kým sa varné plochy ochladia.

Čistenie varných dosiek

Čistenie varnej dosky môže závisieť od jej typu, pretože rôzne materiály a technológie vyžadujú rôzne prístupy.  

Pri čistení varných dosiek je dôležité používať správne prostriedky a metódy, aby ste predišli poškodeniu ich povrchu. Vždy je dobré pozrieť si manuál od výrobcu varnej dosky, kde nájdete odporúčania špecifické pre váš model.

Pozri aj: Trendy v domácnosti pre rok 2024: Naberte inšpiráciu a skrášlite svoj domov

Čistenie varnej dosky Depositphotos

Indukčné a sklokeramické dosky

  1. Na odstránenie bežných nečistôt a zvyškov použite mäkkú handričku alebo špongiu namočenú v teplej mydlovej vode.

  2.  Pre hlbšie čistenie môžete použiť špeciálne čistiace prostriedky určené pre keramické alebo indukčné dosky. Tieto prostriedky pomáhajú odstrániť zapečený tuk a nečistoty bez poškriabania povrchu.

  3. Pre odstránenie prípadných zapečených alebo prichytených zvyškov môžete opatrne použiť škrabku na sklo. Dôležité je používať ju veľmi jemne, aby nedošlo k poškodeniu povrchu.

  4.  Na záver použite čistú mikrovláknovú utierku pre dosiahnutie lesklého vzhľadu bez šmúh.


Plynové dosky

  1. Odstráňte odnímateľné časti horákov a namočte ich do teplej jarovej vode, aby sa uvoľnili nečistoty.

  2. Povrch dosky môžete vyčistiť handričkou alebo špongiou namočenou v jarovej vode. Pri zapečených zvyškoch môžete použiť mierne abrazívne čistiace prostriedky, ale dávajte pozor, aby ste nepoškodili povrch.

  3. Po namočení môžete horáky vyčistiť kefkou alebo špongiou a nechajte ich vyschnúť.

  4. Uistite sa, že otvory na horákoch nie sú upchaté. Môžete ich vyčistiť napríklad zubnou kefkou alebo ihlou, ak je to potrebné.

  5. Po čistení dosku dôkladne utrite do sucha, aby ste predišli korózii alebo zvyškom vody na povrchu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE