Mrkvový koláč od Inge z relácie Pečie celé Slovensko v sebe kombinuje viacero chutí, ktoré spolu vytvárajú niečo, čo skrátka musíte ochutnať a čomu neodoláte. Nejde len o taký obyčajný mrkvový koláč. Ozvláštnený je čajom Earl Grey a navyše aj exotickou chuťou manga. Ide o perfektný koláčik do horúcich dní, keď človek dostane chuť na sladké. Hor sa do pečenia!
MRKVOVÝ KORPUS
- 77 g slnečnicový olej
- 77 g biely jogurt
- 2 vajíčka
- 160 g strúhanej mrkvy
- 125 g trstinový cukor (+ 80g na karamelizované orechy)
- 6 g prášok do pečiva
- 154 g múka hladká
- soľ
- 80g pekanové orechy
Postup: Najskôr skaramelizujeme orechy. Múku a prášok do pečiva zmiešame a preosejeme. Zmiešať olej, jogurt, vajíčka, pyré, cukor, soľ vyšľaháme. Pridáme suché ingrediencie, nakoniec pekanové orechy. Pečieme na 175 °C cca 30-40min.
SIRUP
- 50 g vody
- 65 g cukor
- lyžica čaju Earl Grey
Postup: Z vody, cukru uvaríme sirup. Do sirupu pridáme čaj, necháme chvíľku lúhovať, precedíme.
KRÉM S EARL GREY
- 2 PL sirup s Earl Grey
- 250 g mascarpone
- 170 g šľahačka
- 50 g práškový cukor
Postup: Vyšľaháme na tuhý krém všetko spolu.
MANGO KOMPOTE
- 140 g mango pyré
- 35 g cukor kryštálový
- 2 g pektín
- trochu citrónovej stavy
- 60 g čerstvé mango
Postup: Pyré zohrejeme, pridáme cukor s pektínom, privedieme k varu. Nakoniec pridáme citrónovú stavu a mango nakrájané na kúsky.
MANGO GANACHE
- 40g mango pyré
- 110g biela čokoláda
- 50g maslo
Postup: Čokoládu roztopíme na vodnom kúpeli. Pyré zohrejeme a vylejeme na čokoládu. Necháme vychladnúť, pridáme maslo.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko