Počas horúceho leta hľadáme rôzne formy osvieženia. Jednou z tých najlepších je dozaista pobyt pri vode. Avšak i chutný drink nás dokáže dobre schladiť. Výborne osviežujúce sú citrusy, ktoré môžeme pridať do vody, alebo na ktorých si môžeme pochutnávať. Ak túžite v horúčavách po niečom sladkom, no zároveň poriadne osviežujúcom, odporúčame medovo-citrónový cheesecake od Magdy z Pečie celé Slovensko!
CESTO:
Ingrediencie:
-
240 g hladkej múky
- 100 g práškové cukru
- 50 g hery
- 2 PL medu
- 1 celé vajce
- 0,5 KL sódy bikarbóny
- 100 g roztopené maslo
Postup:
- Vypracovať cesto, dať na vymastený a vysypaný plech, piecť na 160 stupňov (8-10 minút).
- Upečený plát rozmixovať 200 g.
- Pridať 100 g roztopeného masla.
- Do formy zaseknúť papier na pečenie, potrieť maslo, nasypať zmes a utlačiť.
- Chladiť v chladničke.
PLNKA:
Ingrediencie:
-
3 citróny
- 20 g zlatý klas
- 4 PL medu
- 2 dcl vody
Postup:
-
Citróny odšťaviť, precediť, doliať vodou do 2,5 dcl.
- Šťavu dať do hrnčeka+med+zlatý klas.
- Uvariť na stredne hustý puding.
- Trochu chladiť miešaním a naliať na stuhnutú tvarohovú plnku.
Citrónové želé:
Ingrediencie:
-
400 g kyslej smotany 18 %
- 250 g mascarpone
- 500 g jemný tvaroh
- 3 PL citrónová šťava (1 citrón)
- 3 PL medu
- 80 g práškového cukru
- 20 g želatíny + 50 ml vody – namočiť (želatína prášková jemná)
- 2 vanilky
- 200 ml sladká smotana 40 %
Postup:
-
Do hrnčeka namočiť želatínu do studenej vody, nechať napučať.
- Do väčšej nádoby dáme kyslú smotanu, mascarpone, tvaroh, cukor, vanilky, med, citrón. Zamiešať mixérom, spojiť.
- Zvlášť vyšľaháme šľahačku.
- Roztopíme želatínu pomaly, nesmie vrieť, musí byť len glejovitá, roztopená.
- Do tvarohovej zmesi zašľahať mixérom želatínu (rýchlo), vyliať do toho šľahačku a jemne zamiešať mixérom na 1. stupni.
- Urýchlene naliať na medové cesto, dať chladiť.
Ozdoba:
- 2 citróny
- 5 vetvičiek mäty
- 250 ml šľahačky
- sáčok + špička na šľahačku
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko