RECEPT: Jahodovo-figová torta z Pečie celé Slovensko

Niektorí sa s figami veľmi nekamarátia, iní ich zbožňujú. Ak si na figách s radosťou pochutnáte, určite nepoviete nie ani tejto krásnej a lákavej torte, v ktorej sa tiež kombinuje chuť jahôd a mascarpone. Recept prináša Tánička z relácie Pečie celé Slovensko. Vyskúšate túto tortu podľa jej receptu upiecť tiež?

Cesto:

  • 180 g kryštálového cukru
  • 168 g hladkej múky
  • 6 g prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 66 ml mlieka
  • 33 ml slnečnicového oleja
  • 1 kvapka vanilkového esenciálneho oleja
  • 3 polievkové lyžice horúcej vody
  • Štipka soli

Jahodový mousse:

160 g jahodového pyré
50 g kryštálového cukru
10 ml citrónovej šťavy
8 g želatíny + 48 ml vody
150 g smotany na šľahanie 33 %
80 g bielej čokolády

Jahodové coulis:

  • 225 g jahôd
  • 60 g kryštálového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu + 1 polievková lyžica vody

Plnka:

  • 180 g mascarpone
  • 220 g krémového syra
  • 200 g smotany na šľahanie 33%
  • 1 ks stužovaču do šľahačky
  • 65 g práškového cukru
  • Citrónová šťava

Ganache:

  • 350 g bielej čokolády
  • 120 g smotany na šľahanie 33 %
  • 50 g masla

Na ozdobenie:

  • 10 ks čerstvých fíg
  • 200 g izomaltu
  • Potravinárska farba (žlta, zelena, biela)
torta s jahodami a figami

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy torty:

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
  2. V miske kuchynského robota vyšľaháme vajíčka spolu so štipkou soli a postupne zašľaháme cukor. Postupne zvyšujeme rýchlosť, keď hmota zväčši objem vypneme a potom už len silikónovou stierkou všetky zvyšné ingrediencie dobre premiešame. Pridáme 4 polievkové lyžice horúcej vody. Vylejeme do pripravených do dvoch 15 cm formy a pečieme 35 – 40 min pri teplote 180 stupňov. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
  3. Pripravíme jahodový mousse. Želatínu zalejeme studenou vodou a necháme napučať. Jahody rozmixujeme, pridáme cukor, citrónovú šťavu a privedieme do varu. Odstavíme, pridáme bielu čokoládu a necháme vychladnúť. Keď mierne vychladne pridáme napučanú želatínu. V samostatnej miske vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Premiešame spolu s jahodami a nalejeme do dvoch pripravených foriem s priemerom 18 cm, obalíme fóliou a vložíme do mrazničky.
  4. Pripravíme jahodové kuli. K jahodám pridáme cukor, rozmixujeme a dáme uvariť. Zriedime škrob s vodou a nalejeme do jahôd pri stálom miešaní, varíme do zhustnutia. Po uvarení necháme vychladnúť a presunieme do cukrárskeho vrecka.
  5. Plnenie. Do misky kuchynského robota pridáme mascarpone, krémový syr, smotanu na šľahanie, citrónovú šťavu a práškový cukor. Vyšľaháme do hladka na strednej rýchlosti.
  6. Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na štyri rovnaké časti a začneme vrstviť tortu.
  7. Položíme prvú piškótu, potrieme plnkou, na ňu položíme jahodový mousse. Tretiu časť jahodového kuli a medzery okolo moussu vyplníme krémom z cukrárskeho vrecka. Položíme druhú piškótu, tiež potrieme plnkou, natrieme kuli, pridáme nakrájané jahody. Položíme tretí korpus, plnku, mousse, kuli a uzavrieme štvrtou piškótou.
  8. Pripravíme ganache. Rozpustíme bielu čokoládu, spolu so smotanou na šľahanie a maslom, a necháme vychladnúť.
  9. Po vychladnutí vyšľaháme ganache . 1/3 natrieme tortu. Na bok naukladáme rozkrájané figy. A zasa natrieme zvyškom ganašu tortu, tak aby bolo vidieť figy.
  10. Rozpustíme isomalt. Do ½ pridáme žltú potravinársku farbu. Nalejeme do okrúhlej silikónovej formy a vytvarujeme kvet. Do druhej polky pridáme zelenú farbu a vymodelujeme.
  11. Karamelovú ozdobu dáme na vrch torty.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE