Len málo ľudí nemá rado paradajky. Tieto šťavnaté žiarivo červené alebo i žlté plody rôznych tvarov a veľkostí sú nielen chutné, ale i veľmi prospešné pre náš organizmus. Paradajky sú plné vitamínov ako B7, B3, vitamín C, E, K. Obsahujú tiež betakarotén, veľké množstvo draslíka, zinku, vlákniny a chrómu. Prostredníctvom lykopénu poskytujú nášmu organizmu jedinečný imunitný a metabolický prvok, ktorý chráni naše bunky pred voľnými radikálmi a inými škodlivými látkami. Paradajky posilňujú srdce, udržujú tráviaci systém zdravý tým, že zabraňujú zápche i hnačke, pravidelnou konzumáciou prispievajú k zníženiu rizika hypertenzie, pomáhajú udržiavať zdravé zuby, kosti, vlasy a pokožku, podporujú zdravý spánok a tiež dobrú náladu, omladzujú bunky a priaznivo pôsobia i na zrak.
Paradajky sa dajú konzumovať rôznymi spôsobmi – čerstvé v šalátoch, vo forme paradajkovej šťavy, pretlaku, omáčky, polievky, pasty alebo aj sušené. Dajú sa zavárať, variť, piecť, grilovať, dokonca si z nich môžete pripraviť i paradajkový píling alebo masku.
Existujú rôzne odrody paradajok od cherry cez tornáda až po datľové druhy. Môžete ich dostať kúpiť v obchodoch, na trhu alebo si ich môžete aj vypestovať na záhrade alebo v črepníkoch na balkóne či terase. Nie je to žiadna veľká veda. A má to veľkú výhodu – máte svoje bio paradajky. Na internete nájdete veľa užitočných rád a trikov, ako si ich vypestovať. My vám prinášame tiež jednu originálnu metódu, ktorou môžete zvýšiť úrodu svojich paradajok.
Neprehliadni: Záhradné trendy pre rok 2022: Nápady a inšpirácie, ktoré si zamiluješ!
Ako na to?
Celý postup a proces je veľmi jednoduchý. Budeme potrebovať:
- semienka paradajok
- plastové kvetináče, poháre, tégliky z jogurtu
- substrát
- rozprašovač, lopatku
- slamu
- drôtené pletivo
- hlavy, telo čerstvých rýb
- banánové šupy
- 2-litrovú fľašu
Postup:
Semienka si môžeme zakúpiť alebo ich získať zo svojich odrôd tak, že prerežeme paradajku a pinzetou vyberieme jednotlivé semienka. V pohári s vodou ich opláchneme a zbavíme dužiny, následne osušíme papierovou servítkou. Pripravíme si plastové kvetináče alebo tégliky s odtokovou dierkou, naplníme ich substrátom a jemne doňho zahrabeme semienka. Nakoniec ich zavlažíme pomocou rozprašovača a položíme na svetlé miesto. Asi za 15 dní semienka vyklíčia a premenia sa na malé priesady. Z drôteného pletiva si vytvarujeme valce s výškou približne 40 – 50 centimetrov, upevníme ich sťahovacími páskami. Naše valce umiestnime na miesta, kde budeme pestovať paradajky a naplníme ich slamou tak, ako by sme vytvárali hniezdo. Pripravíme si vhodný substrát, ktorý nasypeme do lôžka zo slamy a nasadíme doň naše priesady.
Po 10 dňoch, keď sa sadenice adaptujú a trochu podrastú, zahrabeme okolo nich do substrátu pár čerstvých rýb. Nezabudnite na pravidelnú zálievku a tiež na vhodnú oporu vo forme palice alebo bambusu, aby sa paradajky pod ťarchou plodov alebo pod vplyvom vetra nezlomili. Asi po 40 dňoch začneme s odstraňovaním malých sekundárnych výhonkov, ktoré rastlinám zbytočne odoberajú výživu. O 10 dní na to môžete zazrieť prvé kvety. Vtedy nastáva vhodný čas na aplikáciu prírodného hnojiva, ktoré si pripravíme z banánových šupiek. Do dvojlitrovej fľaše dáme šupky asi z troch banánov, potrháme ich na menšie kusy, zalejeme vodou a necháme týždeň odstáť. Potom hnojivo aplikujeme ku koreňom paradajok. Je vhodné tiež odstrániť spodné konáriky, ktoré sa dotýkajú substrátu, aby naše paradajkové kríčky nenapadli plesňové choroby. A nakoniec sa môžete tešiť na bohatú úrodu.