Rôzne slané pochúťky z kysnutého cesta sú skvelou voľbou na oslavu a rovnako prídu vhod ako pohostenie pre návštevu. Julka v relácii Pečie celé Slovensko upiekla tieto dobroty s talianskym prosciuttom, sušenými paradajkami aj medvedím cesnakom. Neváhajte ich ochutnať všetky. Hor sa do pečenia!
Suroviny na cesto:
- 500 ml mlieka
- 40 g droždia
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 800 g polohrubej múky
- 3 lyžičky soli
- 1 dl oleja
Suroviny na plnenie:
- 125 g Prosciutto
- 210 ml Sušené paradajky
- 10 lístkov Medvedí cesnak
- Soľ, korenie
- 100 g Masla
- 1 žĺtko
- Parmezán a údený syr
Postup prípravy slaných dobrôt:
Zohrejeme si mlieko s cukrom a lyžicou polohrubej múky a pridáme doň droždie, takto si vytvoríme kvások. V druhej miske zmiešame polohrubú muku a soľ a pridáme olej. Keď nám kvások pekne nakysne zmiešame ho s pripravenou zmesou. Necháme kysnúť asi hodinku. Zatiaľ si pripravíme naše náplne.
- Sušené paradajky pomixuje s medvedím cesnakom a štipkou soli.
- Pripravíme si prosciutto a postrúhame parmezán s údeným syrom.
- Vyšľaháme si maslo, žĺtko a lyžičku soli.
Keď máme cesto, pripravíme rozdelíme si ho na 4 časti. Prvú časť rozvaľkáme na tenučko, posypeme syrom a natrieme zmesou sušených paradajok a pletieme. Druhú časť tiež rozvaľkáme na tenučko a poukladáme naň prosciutto a posypeme syrom. Krájame to potom na úzke slížiky a stáčame do tvaru tyčiniek. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť. Tretiu časť znovu rozvaľkáme a potrieme maslovou zmesou a zrolujeme. Krájame na trojuholníky. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť. Z poslednej časti vytvoríme košík. Cesto rozvaľkáme a nakrájame ho na pásiky. Tieto pásiky potom ukladáme a prekrižujeme na miske, ktorú sme predtým potreli olejom. Plech vyložíme papierom na pečenie a dáme piecť.
Zdobenie: Po upečení košíka doňho poukladáme všetky vzniknuté slané pochúťky a je hotovo.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko