Ak hľadáte dobrý recept na chutné domáce pirohy, skúste tento od Ďoďa z relácie Pečie celé Slovensko. Pripravil ich s kapustovou a zemiakovou plnkou. A pokojne k nim rovno uvarte aj hubovú mačanku. Verte, že vaši stravníci si vypýtajú aj dupľu. Ako na tieto chutné pirohy? Recept nájdete nižšie.
Suroviny na cesto:
- 400 g uvarených zemiakov v šupke
- 100 g polohrubej múky
- 70 g hladkej múky
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Kapustová plnka:
- 150 g kyslej kapusty
- 10 ml oleja
- 20 g slaniny
Zemiaková plnka:
- 200 g uvarených zemiakov
- 2 PL opraženej cibule na masle
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Hubová mačanka:
- 40 g masla
- 30 g slaniny
- 30 g cibule
- 30 g šalotky
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 40 g sušených húb
- 350 ml 33% smotany na šľahanie 33 %
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Ďalej potrebujeme:
- 200 ml kyslého mlieka
- Pažítku
- Olej na vyprážanie
Postup prípravy pirohov:
- Na prípravu cesta najskôr uvaríme zemiaky v šupke, ktoré po ochladnutí nastrúhame na strúhadle. K zemiakom pridáme múku, soľ a korenie. Cesto necháme odstáť.
- Pripravíme si plnky: Kyslú kapustu opražíme na oleji spolu s nadrobno nakrájanou slaninou. Pražíme asi 10 minúť, pokiaľ kapusta nezmäkne.
- Druhá plnka je pripravená z uvarených zemiakov, ktoré sú premiešané s opraženou cibuľou (tu získame vo fáze, keď budeme variť hubovú mačanku). Zmes osolíme a okoreníme.
- Hubová mačanka – Na masle opražíme cibuľu a šalotku (v tomto kroku odoberáme cibuľku do zemiakovej plnky). Pridáme slaninu a chvíľku opražíme. Pridáme šampiňóny a neskôr aj nakrájané a vo vode namočené sušené huby. Na panvici necháme asi 15 minút na miernom ohni do zmäknutia. Na koniec okoreníme, osolíme a pridáme smotanu. Omáčku ponorným mixérom zmixujeme, ale dbáme na to, aby boli zachované aj väčšie kúsky.
- Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujeme pohárom kruhy, ktoré plníme náplňami.
- Varené pirohy so zemiakovou plnkou varíme v osolenej horúcej vode približne 7 minút.
- Pirohy plnené kyslou kapustou vyprážame v oleji do zlatista. Je potrebné ich obracať a neustále ich sledovať, aby sa nepripiekli.
- Podávame s kyslým mliekom, acidofilným mliekom alebo žinčicou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko