RECEPT: Orechová torta beňušská košeľa z Pečie celé Slovensko

Súťažiaci Miňo v relácii Pečie celé Slovensko upiekol túto krásnu tortu s ľudovým motívom, a to v tvare beňušskej košele. Torta ukrýva chuť plnky z orechov a čokoládovej plnky v kombinácii s banánmi a ríbezľami. Ak ste na ňu dostali chuť, upiecť si ju môžete podľa receptu nižšie. 

Korpus:

  • 8 ks vajcia        
  • 320 g kryštálový cukor                 
  • 320  g polohrubá múka               
  • 1 prášok do pečiva         
  • 5 cl olej     
  • 5 cl voda     
  • 30 g kakao

Plnka orechová:

  • 150 g  orechy mleté  
  • 5cl/100 ml rum     
  • 100 g pr. cukor

Plnka – základ:

  • 700 g maslo
  • 300 g práškový cukor
  • 0,5 l mlieko
  • 1 zlatý klas
  • 2 žĺtka
  • 2 vanilkové cukre

Plnka 1:

  • 1/3 základ

  • 50g rozpustená čokoláda (tmavá)

Plnka 2:

  • 1/3 základ

  • 80 g vlašské, mleté, opražené orechy

Plnka 3:

  • 1/3 základ

  • 3 ks čerstvé banány

Sirup:

  • 200 ml voda                             
  • 30 g kryštálový cukor                     
  • 4 cl rumu                              

+ 200 g ríbezľový džem

Zdobenie:

  • 1,5 kg biela poťahovka
  • 150 g červená poťahovka
  • 2 bielky
  • 500 g práškový cukor
  • farby (červená, ružová, zelená, bordová)

Postup:

  • Bielky vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej. Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva. 
  • Zmes rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao. Nalejeme ich na plech, vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri 180 °C asi 15 – 20 minút.
  • Pripravíme si sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rumu. 
  • Spravíme si plnky. Základná: Z mlieka, cukru, van. cukru, zl. klasu si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom.
  • Plnku si rozdelíme na tri časti. Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme. Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú.
  • Po vychladnutí korpusov oba prerežeme vodorovne na dve časti.
  • Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou.
  • Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou. 
  • Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb. 

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE