Bioklimatická pergola - trend 2023

Chcete vytvoriť dokonalý priestor pri Vašom dome? Vyskúšajte modernú bioklimatickú pergolu! Bioklimatická pergola je stále populárnejším trendom v oblasti exteriérového dizajnu a architektúry. Tento typ pergoly využíva modernú technológiu a funkčnosť, ktorá umožňuje regulovať klimatické podmienky na vašej terase alebo záhrade. Ako to funguje?

 

 

Riaďte klímu na svojej záhrade. Táto pergola má naklápacie lamely. Takto dokážete regulovať priepustnosť svetla a vzduchu, čím ovplyvníte teplotu a ventiláciu. Lamely sa môžu otáčať o 180 stupňov a vďaka tomu presne regulovať podmienky pod pergolou. Navyše môžu mať senzory, ktoré na základe intenzity slnečného žiarenia a vetra automaticky upravia ich polohu.

Odporúčame: Celoročná starostlivosť o vírivku. Nezanedbajte tieto kroky

Svetlo, vzduch a dažďová voda - všetko, čo potrebujete vedieť o bioklimatickej pergole

Bioklimatická pergola je unikátna v tom, že umožňuje regulovať prísun svetla, vzduchu a dažďovej vody pod pergolou - táto regulácia je umožnená vďaka lamelovému dizajnu, ktorý dokáže otáčať lamelami na otvorenú alebo uzavretú polohu, čím sa mení množstvo svetla a vzduchu, ktoré preniká pod pergolu.

Vďaka tomu sa dá prispôsobiť aktuálnej situácii – napríklad počas horúcich letných dní je možné zatieniť pergolu a zabezpečiť tak príjemný chládok, alebo v prípade potreby ju otvoriť a nechať preniknúť viac svetla. Môžete regulovať prísun vzduchu pod pergolou, čím sa zabezpečuje príjemná a konštantná ventilácia, ktorá dokáže znížiť teplotu a vytvoriť príjemné klimatické podmienky na terase alebo v záhrade.

V prípade dažďa je možné lamely pergoly uzavrieť, čím sa minimalizuje prenikanie vody pod pergolu. To umožňuje využívanie vonkajšieho priestoru aj v daždivom počasí, bez obáv z mokrého prostredia.

Prečo je bioklimatická pergola trendom roku 2023?

V posledných rokoch zažívame nezvyčajné extrémne počasie, čo viedlo k častým výkyvom teplôt. V zime ide o extrémne mrazy, na jar o prívalovú dažde a v lete o horúčavy. Tieto zmeny klimatických podmienok si vyžadujú nové prístupy k navrhovaniu a vylepšovaniu vonkajších priestorov tak, aby sme ich mohli v pohodlí používať. Preto sa bioklimatické pergoly stávajú jedným z najpopulárnejších trendov v oblasti dizajnu vonkajších priestorov.

Nielen krása, ale aj funkčnosť

Bioklimatické pergoly sú jedinečné v tom, že dokážu zlepšiť funkčnosť a využitie vonkajšieho priestoru počas celého roka. V lete poskytujú ochranu pred slnkom a umožňujú vetranie, zatiaľ čo v zime zabezpečujú ochranu pred dažďom a snehom a udržujú teplo v exteriéri.

Pozri aj: Najkrajšie kvety na balkón a terasu, ktoré potešia vaše oko i dušu

 

Bioklimatická pergola do záhrady

Zdroj: freepik.com

Ochrana životného prostredia

  • Pri výrobe a používaní bioklimatickej pergoly sa kladie dôraz na udržateľnosť a ochranu životného prostredia. 
  • Vďaka možnosti regulovať teplotu a ventiláciu pod pergolou, sa minimalizuje potreba klimatizácie alebo vykurovania, a tým sa znižujú náklady na energiu a zvyšuje sa energetická efektívnosť vášho domu. 
  • Bioklimatická pergola je vyrobená z kvalitných materiálov (napr. hliník), ktoré sú odolné voči poveternostným vplyvom, čím zabezpečujú dlhú životnosť a minimálne náklady na údržbu a taktiež sú zvyčajne recyklovateľné - aj napriek tomu, že cena materiálu môže byť vyššia, nie sú potrebné ďalšie investície.

Moderný a jednoduchý dizajn 

Moderný a minimalistický dizajn dokáže oživiť každý vonkajší priestor a prispieť k jeho celkovému vizuálnemu dojmu. Bioklimatická pergola je k dispozícii v rôznych dizajnoch a farbách, ktoré sa ľahko prispôsobia vašim individuálnym preferenciám a dizajnu vášho domu alebo záhrady.

 

Bioklimatická pergola pri dome

Zdroj: Depositphotos

Bioklimatické pergoly ako investícia do budúcnosti vo vašej záhrade, reštaurácií, či v parkoch

Bioklimatické pergoly sú skvelou voľbou pre rôzne vonkajšie priestory - od terás a záhrad až po reštaurácie, hotely a verejné budovy. Kde všade nájdu využitie?

  • V domácnostiach sú bioklimatické pergoly ideálne pre vytvorenie útulného vonkajšieho priestoru pre rodinné posedenia, grilovanie alebo dokonca pre bazény.
  • V podnikoch, ako sú reštaurácie, kaviarne a hotely, sú bioklimatické pergoly tiež veľmi obľúbené. Umožňujú podnikom rozšíriť svoje priestory a poskytnúť pohodlné vonkajšie posedenie pre hostí, bez ohľadu na počasie, čo v konečnom dôsledku môže prilákať viac hostí.
  • V ostatných verejných priestoroch, ako sú parky, námestia a verejné budovy, môže bioklimatická pergola slúžiť ako moderná alternatíva tradičným strechám a závetriam.

 

Bioklimatické pergoly sú trendom, ktorý bude v roku 2023 naďalej rásť a rozvíjať sa. Kombinujú všetky hlavné výhody, ktoré by ste od funkčnej pergoly mohli vyžadovať. Ochránia vás pred dažďom a chladom, pred horúcim počasím a nedovolia ani prievanu, aby vám znepríjemnil posedenie vonku počas dňa i v noci.

 

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com

 
0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE