Poruchy umývačky riadu – vieme, ako si poradiť aj bez opravára!

Umývanie riadu zaberie značné množstvo času nášho života. Umývačka riadu nám tento čas šetrí. Ale ako každý spotrebič, ktorý využívate denne, aj umývačky majú svoje dni a radi sa kazia alebo vypisujú chyby. Samozrejme, je veľa takých, s ktorými si nepomôžete a musíte volať servis alebo rovno kúpiť novú umývačku.

Napríklad keď sa vám odpáli motor, musíte ho dať vymeniť. S tým nič nenarobíte. Ak sa však stanú iba menšie chybičky, viete si pomôcť aj sami a nemusíte stále niekoho volať a platiť mu v podstate za nič. My vám poradíme, ako na to.

Špinavý riad z umývačky

Hlavným dôvodom špinavých riadov je väčšinou celkové znečistenie umývačky. Upchaté hadice a špinavé filtre ešte aj nepríjemne zapáchajú a potom smrdí aj váš riad. Zo začiatku to na riade nemusí byť úplne viditeľné, ale pokiaľ sa na riade začnú objavovať zvyšky jedla, mastné špinavé škvrny a riad nepríjemne zapácha, je čas s tým niečo robiť.

Doprajte umývačke riadu generálne čistenie. Ak už nikdy nechcete vytiahnuť z umývačky špinavý alebo zapáchajúci riad, môžete si pomôcť aj takto: 

  1. Dôkladne vyčistite všetky časti umývačky. Vyumývajte a vydezinfikujte vnútorné filtre a všetky vyberateľné časti umývačky. Dôkladne ju vyumývajte a vyčistite aj zvnútra. Potom pustite program na čistenie umývačky s adekvátnym prípravkom na čistenie umývačky. Odporúčame takto čistiť umývačku raz do mesiaca. Predĺžite si tak životnosť umývačky.
  2. Oplachujte riad pred tým, ako ho vložíte do umývačky. Vieme, je to zdĺhavé a zaberie je trocha viac času, ale filtre a ani umývačka sa nebude tak často špiniť.
  3. Po dokončení programu umývania, skontrolujte, či sa vám rozpustila tableta. Ak nie, skúste zmeniť značku tabliet alebo ich celkovo vymeňte za tekutý prostriedok do umývačiek riadu. Ak ani to nepomôže, môžete mať problém s dohrievaním vody a je potrebné volať opravára.

 

Pozrite aj: Umývačka riadu vs ručné umývanie riadu: Čo je ekonomickejšie a výhodnejšie?

 

Voda vám uniká z umývačky

Pokiaľ sa tak stane, umývačka by mala mať na to bezpečnostnú poistku a mala by sa sama vypnúť pokiaľ sa tak nestane, vypnite ju, vodu vypustite a pokúste sa umývačku vysušiť. Príčinou môže byť, že vám dvere na umývačke dobre netesnia, upchaté hadičky na prívod vody alebo problém s čerpadlom. Pokiaľ je to len tesnenie alebo hadička, tak ste v suchu.

Viete si to dať dokopy sami. Ak je však pokazené čerpadlo. Volajte opravára. Hadičku je potrebné prepláchnuť, odvápniť a vyčistiť ju tak aj od vodného kameňa. Ak sa vám to stáva bežne, nebolo by od veci skontrolovať znova tvrdosť vody a či ju máte umývačke správne nastavenú. Tesnenie môže byť na niektorých miestach prasknuté alebo roztrhané. Kľudne ho môžete vymeniť aj sami.

V umývačke ostáva voda

Zase môže byť dôvod úplne jednoduchý a to, že je znečistený hlavný filter. Pokiaľ je plný zvyškov jedla, voda vám nemá kam odtekať. Preto ho poriadne vyčistite. Taktiež môžete skúsiť reset umývačky a vtedy mala začať vodu odsávať sama. Ak sa to stane raz, nie je potrebné panikáriť a vodu môžete odčerpať a vysušiť ručne.

Odporúčame: Práčka v kuchyni: Toto potrebujete vedieť ešte pred kúpou!

Poruchy umývačky riadu

Zdroj: Depositphotos

Umývačka nenapúšťa vodu

Skontrolujte si napájanie na vodu. Je možné, že je tam uvoľnené tesnenie a voda vám uniká niekam inam a vytopíte si tak kuchynskú linku, najmä aj máte vstavanú umývačku riadu.

Ďalším dôvodom môže byť znečistenie plaváku v umývačke riadu. Vyberte ho a poriadne ho povyplachujte a vyčistite, hoci aj zubnou kefkou. Pokiaľ máte problém s tlakom vody v dome, môže to spôsobiť aj to, že umývačka vodu nenapúšťa.

 

Umývačka sa nechce zapnúť

Niekedy má umývačka iba zlý deň a potrebuje celkový reset, ako my všetci. Ak neviete, ako sa to robí práve na tej vašej, v manuáli to určite nájdete. Skontrolujte však všetky napájania, či náhodou iba niekto náhodou neposunul kábel a ten sa vypojil zo zástrčky.

Určite skontrolujte aj poistky, podľa obvodu, na ktorom máte umývačku napojenú. Ak nepomôže nič z toho, môže to byť motor, ktorému sa akosi nechce neskočiť. Ak si trúfate, môžete ho skúsiť roztočiť sami. Ak však nie, radšej si zavolajte opravára. Bude mu to trvať síce celú minútu a pol, ale umývačka bude fungovať ďalej.

Bude vás zaujímať: Znížte účty za energiu! Vyskúšajte tieto triky a ušetrite na spotrebe elektrickej energie

Poruchy umývačky riadu

Zdroj: Depositphotos

Musím volať opravára?

Ak to už býva, všetko čo v živote alebo v domácnosti zanedbáte, sa začne kaziť. O moderných spotrebičoch to platí dvojnásobne a všetko v domácnosti sa dnes vymieňa pomerne často.

Dbajte preto na preventívne opatrenia, ako je čistenie, dezinfikovanie ( ideálne ako spôsobom, aby ste si náhodou nezničili plasty alebo hadice), oplachovanie zvyškov jedla a celkové šetrné zaobchádzanie so spotrebičom.

Ak si fakt neviete rady, zavolajte radšej opravára. Je to aj pre vašu bezpečnosť a aj pre bezpečnosť vašej umývačky. Väčšina z nich vám vopred vždy povie, čo oprava bude stáť a vy si zvážite, či si rovno nekúpite radšej novú umývačku. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE