Vidiecke bývanie v paneláku? Tento štýl si zamilujete!

Máte radi atmosféru a pokoj vidieka, no bývate v meste? Možno sa vám zdá, že tieto dva svety nemožno v interiéri prepojiť tak, aby pôsobil vkusne. Vidiecke bývanie v paneláku však vôbec nie je nerealizovateľné. Pozrite sa spolu s nami, ako do svojho domova v meste preniesť to, čo milujete. Prinášame vám tipy, ako si vytvoriť moderné vidiecke bývanie. Garantujeme vám, tento štýl vás nadchne!

Čím je charakteristický vidiecky štýl?

Dediny v dnešnej dobe zažívajú rozmach a s nimi získava na popularite aj vidiecke bývanie. Čoraz viac ľudí chce žiť ďaleko od ruchu mesta v súlade s prírodou. Vidiecky štýl však už dávno nie je iba výsadou dedín. Dosiahnuť ho viete aj v mestskom prostredí, a to použitím konkrétnych typov nábytku, farieb či doplnkov.

Typické sú preň zväčša prírodné materiály ako drevo, prútie, keramika, kamene, staré tehly, ale aj bavlna alebo ľan. Tento štýl prináša tiež závan nostalgie, romantiky a pohody. Často sa preto využívajú kvetové vzory, neutrálne a tlmené či zemité farby. Atmosféru dotvoria aj kvety vo vázach, ikebanách alebo vencoch. Zabudnúť by ste nemali ani na keramiku s typickými folkórnymi vzormi.

Inšpirujte sa: Ako oživiť interiér? Svetlofialová farba je tou správnou voľbou!

vidiecka kuchyňa

Zdroj: Shutterstock®

Kuchyňa vo vidieckom štýle

Kuchyňa je skvelým miestom, kde sa dá vytvoriť vidiecka atmosféra. Začať by ste mali už pri kuchynskej linke, ktorá by ideálne mala byť z dreva. V kombinácii so sklom bude pôsobiť svetlejšie a o niečo modernejšie. Staré vidiecke kuchyne boli typické funkčnosťou a jednoduchým dizajnom.

Pamätáte si ešte aké riady používala vaša babička? Vo vidieckej kuchyni sa nájde miesto pre smaltované hrnčeky i taniere pomaľované ľudovými vzormi. Tie môžete hrdo vystaviť na drevených policiach, kam môžete umiestniť aj koreničky či kvetináče s čerstvými bylinkami.

A čo pitný režim? Skúste sa popozerať napríklad po maľovanom džbáne v štýle modranskej keramiky. Ak na kuchynský stôl zakrytý vyšívaným obrusom položíte vázu s lúčnymi kvetmi či ružami, máte vyhraté. Zabudnúť by ste nemali ani na závesy, ktoré dokážu dotvoriť atmosféru v miestnosti. Vhodnou farbou je napríklad béžová, svetlomodrá alebo bledoružová. Použiť môžete aj vzorované záclony.

Vidiecka obývačka

Obývacia izba býva často akýmsi srdcom bytu. Členovia rodiny sa v nej schádzajú, relaxujú a užívajú si vzájomnú prítomnosť. Obývačka ladená do vidieckeho štýlu podčiarkne atmosféru pohody.

Tej môže dopomôcť napríklad sedačka neutrálnej farby, na ktorú umiestnite vankúše s kvetinovou potlačou. Poruke si pokojne nechajte aj kvietkované deky. Vo všeobecnosti sú preferované tlmenejšie odtiene a svetlejšie farby. Obývacie steny by taktiež mali byť z prírodného materiálu.

Nebojte sa ani obrazov s naturálnymi motívmi či drevených políc, na ktoré môžete naukladať knihy, sošky, sviečky alebo iné rustikálne doplnky. V interiéri vyniknú aj prútené kreslá alebo drevné truhlice.  

Odporúčame: Závesy do spálne zútulnia interiér. Nebudete sa vedieť vynadívať!

dekorácie vo vidieckom štýle

Zdroj: Shutterstock®

Spálňa vo vidieckom štýle

Spálňa je miestom, kde máte načerpať energiu a cítiť pokoj. Vidiecky štýl je preto pre ňu ako stvorený. Pretaviť ho môžete napríklad do závesov bledých farieb, kvetovanej či inak vzorovanej posteľnej bielizne, ktorá by v duchu vidieckeho štýlu mala byť z ľanu.

Dizajn dotvoríte aj pomocou dreveného rámu postele a minimalistickým použitím doplnkov z prírodných materiálov.

Vidiecka kúpeľňa

Typickým prvkom vidieckej kúpeľne je voľne stojaca vaňa, ktorá navodzuje pocit voľnosti. Zúfať však nemusíte ani vtedy, ak v kúpeľni máte sprchový kút. V tom prípade stavte skôr na doplnky, ktoré by ako inak mali byť v čo najväčšej miere prírodného pôvodu. V prípade kúpeľne, kde býva vyššia vlhkosť, skúste vymeniť drevo napríklad za kameň. Vyhrať sa môžete aj s detailmi ako sú rám zrkadla, skrinky pod umývadlo, dizajn umývadla, vodovodné kohútiky či držiaky na uteráky.

Vidieckemu štýlu sa priblížite aj použitím keramických mydelničiek alebo pohárikov na zubné kefky. Zabudnite na neónové farby a radšej hľadajte inšpiráciu v prírode. Svetlými odtieňmi obľúbených farieb nič nepokazíte.

Prečítajte si: Výhody nábytku z dreva: Pre toto ho budete zbožňovať!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE