Najčastejšie chyby pri výbere kuchynskej linky - vyhnite sa im skôr, ako bude neskoro

Kuchyňa nie je niečo, čo si kupujeme každý rok. Ak má byť praktická, funkčná a zároveň i pekne vyzerajúca, jej plánovaniu by sme mali venovať dostatok času. Kuchynská linka tiež nestojí málo, preto je dobré si vopred premyslieť každý detail. Snažte sa svoju kuchyňu zariadiť tak, aby vám bez ďalšej väčšej investície a problémov, slúžila ešte niekoľko rokov. 

Od lacných kuchynských liniek cez modernú kuchyňu, rohovú kuchynskú linku až po lacné kuchynské linky na vyskladanie, či dizajnové kuchynské linky si dnes môžete vyberať zo skutočne veľa možností, prevedení, farieb či veľkostí. Aj keď každý z nás má svoje predstavy a očakávania, niekedy je lepšie nechať si poradiť aj od odborníkov. 

Ktoré sú najčastejšie chyby pri výbere kuchynskej linky či jej plánovaní? 

Neprehliadni: Šatníková skriňa: Čím sa riadiť pri jej výbere?

Návrh

Zdroj: Depositphotos

Usporiadanie kuchyne

Predtým, ako sa rozbehnete do predajne, je dobré si pripraviť a načrtnúť návrh vašej budúcej kuchyne. Najčastejším problémom pri kuchyniach je práve zle vyriešené rozmiestnenie, nesprávne zónovanie, nevhodne umiestnenie skriniek či zbytočne zastavaná plocha. Pri plánovaní kuchyne myslite na to, kam umiestnite sporák, rúru, elektrické zásuvky a vypínače, čo môžete ukryť za dvierka kuchynskej linky, aby ste zbytočne nekazili vzhľad vašej vysnívanej kuchyne. 

Kuchynský ostrovček za každú cenu

Kuchynský ostrovček, presne taký ako z amerických filmov, je snom každej ženy i dobrého kuchára. Často však zabúdame na to, že americké kuchyne, na rozdiel od väčšiny tých slovenských, disponujú oveľa väčším priestorom. Ostrovček je výborná i praktická súčasť kuchyne, ktorá má množstvo benefitov. Avšak v prípade menšej miestnosti sa môže stať, že priestor bude pôsobiť preplnene, neusporiadane a pohybovať sa v ňom môže byť veľmi nepohodlné.

Odborníci na kuchyne odporúčajú dávať ostrovček len do miestnosti, ktorá má rozmery aspoň 8 x 4 metre. Pre menšie priestory je lepším riešením kompaktná kuchyňa.

Nedostatok úložného priestoru v kuchyni

Postačujúci úložný priestor v kuchyni by mal byť jeden z najdôležitejších prvkov. Pri plánovaní kuchyne myslite na to, kam skryjete všetky kuchynské potreby, pomôcky, menšie spotrebiče či akým spôsobom uskladníte potraviny. Je lepšie poradiť sa s architektom v kuchynskom štúdiu ako potom zalamovať rukami nad pracovnou doskou zapratanou spotrebičmi alebo nad plytkými policami, do ktorých sa vám vlastne nič nezmestí.

Ak ja vaša kuchyňa menšia, skvelým riešením je kuchynská linka po strop. Šetriť miesto pomôžu aj spotrebiče so spojenými funkciami, napríklad mikrovlnka s rúrou v jednom.

Odsávač pár v kuchyni

Mnohí si myslia, že digestor nie je nevyhnutnosťou – pri varení či pečení jednoducho stačí otvoriť okná dokorán a poriadne vyvetrať. To však nie je vôbec pravda. Kvalitný odsávač pár totiž eliminuje nepríjemné pachy, tiež mastné výpary, ktoré vznikajú pri varení a zároveň predchádza tvorbe plesní. Klasický model môžete nahradiť výsuvným variantom alebo moderným riešením, pri ktorom je odsávač pár integrovaný priamo do varnej dosky na ostrovčeku alebo v klasickej kuchynskej linke.

Pozri aj: Tabuľová farba - vkusné a praktické riešenie, ktoré si zamilujete

Kuchyňa

Zdroj: Depositphotos

Na čo ďalšie by ste pri plánovaní nemali zabudnúť?

Jedno centrálne osvetlenie na celú kuchyňu nestačí. K základnému stropnému svietidlu pridajte aj LED osvetlenie nad kuchynskú linku, svietidlo nad jedálenský stôl alebo bodové svetlá, ktoré rozmiestnite nad pracovnú dosku či drez. 

Zásuvky predstavujú praktickejšie riešenie ako obyčajné skrinky s dvierkami, ktoré sa otvárajú do priestoru. Police namiesto horných skriniek bývajú súčasťou útulných, skôr vidiecky ladených kuchýň alebo kuchýň s bohémskym nádychom. Police sú lacnejšie, no kvôli prachu náročnejšie na údržbu.

Kuchyňa by mala byť nielen funkčná, ale i pekná a štýlová, no najmä by ste sa v nej mali cítiť príjemne. Obrazy do kuchyne sú moderným a zaujímavým doplnkom, ktorý kuchyňu oživí a nezaberie v nej veľa miesta. Vašu kuchyňu zútulnia i vázy s kvetmi či košíky s ovocím. 

Majte na pamäti, že preplnená pracovná doska kazí krásu moderných materiálov a priestorov. To, že máte nový odšťavovač nemusíte ukazovať za každú cenu. Rádio, mikrovlnná rúra, rýchlovarná kanvica, chlebník, fľaša so sirupom, hriankovač – vďaka všetkým týmto predmetom bude vaša kuchyňa pôsobiť ako sklad. Pri plánovaní myslite dopredu a radšej do svojej kuchyne zakomponujte napríklad potravinovú skrinku.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE