Modrá farba v interiéri: Ktoré odtiene vybrať a ako ich ladiť s inými farbami?

Modrá je jednou zo základných farieb, a preto ponúka množstvo rôznych použití. Táto farba je často spájaná s pocitom šťastia. Modrá v jemných odtieňoch vytvára tiež pocit ľahkosti, poriadku a čistoty, preto sa aj často používa pri navrhovaní kúpeľní a detských izieb.

Modrá sa v interiérovom dizajne používa ako upokojujúca a relaxačná farba. Vďaka širokej škále odtieňov a v závislosti od zvoleného odtieňa môže modrá zmeniť náladu miestnosti. Tmavšia modrá dodá zdržanlivejšiu a prirodzenejšiu atmosféru. Svetlejšia modrá, svetlé farby rozjasňujú priestor a prinášajú pokoj.

Verte či nie, modrá farba má pozitívny vplyv na našu náladu aj fyzické zdravie. Keďže modrá navodzuje odpočinok a relax, telo môže skutočne začať produkovať látky, ktoré upokojujú a vytvárajú pocity radosti. Ako túto farbu kombinovať v interiéri?

Neprehliadni: Umiestnite toto pod posteľ a pritiahnite si podľa Feng shui peniaze v norom roku 2024!

Najobľúbenejšie odtiene modrej

1. Svetlomodrá farba

Vďaka svetlej modrej pozvete do svojho príbytku odpočinok a relaxáciu. Tento odtieň sa skvele hodí napríklad do spálne. Keďže spálňa je primárnou miestnosťou používanou na dobitie energie, použitie modrej farby môže zlepšiť fyzické aj duševné zdravie.

Svetlomodrá je ideálna aj pre kancelárske priestory, pomáha lepšie sa sústrediť, zhromaždiť myšlienky a navyše urobí interiér príťažlivejším.

2. Kráľovská modrá

Tento pomerne výrazný odtieň dokáže byť v malých množstvách harmonizujúci a vyvolávať pokoj. Do akých priestorov sa hodí kráľovská modrá? Táto elegantná tmavomodrá farba, ktorá pôsobí veľmi honosne, vynikne na stenách v moderných priestoroch, ale nič ňou nepokazíte, ak ju použijete i pri klasickom koncepte bývania.

3. Námornícka modrá

Tmavšie odtiene modrej, ako je námornícka modrá, sú výbornou alternatívou za neutrálne farby, ako je čierna a sivá farba. Zaujímavé kombinácie vytvoríte s hnedou, žltou či svetlomodrou. Tento sýty odtieň modrej farby pôsobí príjemne a upojujúco a interiéroví dizajnéri ho doslova zbožňujú.

Pozri aj: 7 zlatých pravidiel na udržanie poriadku v domácnosti. A bude stále upratané!

Aké farby kombinovať s modrou?

Modrá je veľmi obľúbenou farbou, pretože sa dá pekne spárovať s takmer akoukoľvek farbou. Či už hľadáte studené odtiene, studené farby, studené tóny, teplé odtiene, teplé farby, svetlé odtiene, svetlé farby v škále modrej, ich použitie v interiéri je pomerne jednoduché. Dôležitá je len správna kombinácia farieb a kombinácia odtieňov.

Odtiene modrej sa hodia k čiernej a bielej - k farbám, ktoré sú prítomné v každom interiéri. Modré odtiene sú navyše „priateľské“ aj k odtieňom dreva.

Kráľovská modrá sa najlepšie hodí k výrazným ružovým, žltým a červeným odtieňom, zatiaľ čo baby blue funguje najlepšie s doplnkovými farbami, ako sú biela farba, zlatá a béžové odtiene. Pre modernejší prístup použite hlbšie modré doplnky s čiernou, oranžovou a inými výraznými a žiarivými farbami, ktoré pozdvihnú tento upokojujúci tón.

Tmavomodrá farba vynikne zase v kombinácii s horčicovožltou. Ak chcete tento odtieň modrej farby zjemniť, použite bielu alebo veľmi svetlú sivú. Svetlejšia oranžová a číra žltá farba zase krásne vynikne s hlbšími odtieňmi modrej, ako napríklad s tmavomodrou námornickou.

Ako sme už spomenuli vyššie, modrá farba v interiéri je ľahko kombinovateľná a vyzerá skvele s rôznymi farbami. Interiéroví dizajnéri vytvorili pravidlo 60-30-10 ako jednoduchý spôsob, ako ľahko dosiahnete farebnú harmóniu v akejkoľvek miestnosti. Pri použití trojfarebnej kombinácie v miestnosti sa hlavná farba používa na 60%, druhá na 30% a farbu s malým dôrazom na 10%.

Ako kombinovať modrú farbu? Ktorými zaujímavými trojkombináciami s modrou dosiahnete príjemné a vyvážené priestory?

Farebné kombinácie - farby pre interiér

Námornícka + svetlomodrá + ružová

Túžite svoj príbytok oživiť farebnou kombináciou s tmavomodrou námorníckou? Vsaďte na svetlomodrú a ružovú. Táto trojfarebná kombinácia farieb možno vyznie trochu odvážne. Keď je však správne zvolená, dokážete ňou vytvoriť príjemný a jedinečný priestor. 

Zmiešanie týchto farieb v interiéri v podobe koberca, detailov na stenách, rámov obrazov či posteľnej bielizne vytvárajú eklektickú estetiku a dodávajú mladistvý vzhľad. Ak použijete výrazné farby, dolaďte ich prírodnými prvkami, ako je drevená stolička alebo kovový nočný stolík.

Modrozelená + sivá farba+ horčicovožltá

Ak túžite po veľkej dávke energie, stavte na kombináciu modrozelenej, sivej a horčicovožltej. Sýte modrozelené a žlté tóny dodávajú okamžitú osobitosť každej miestnosti a vytvárajú príjemnú estetiku. Studená šedá tlmí sýte farby a zavádza neutrálny stredný tón, ktorý slúži ako prechod. K tejto farebnej trojkombinácii môžete zvoliť drevené prvky - stoličky, jedálenský stôl, police na stenu, domácu knižnicu alebo doplnky v bielej farbe. 

Zaujme Ťa: Najčastejšie chyby pri plánovaní kúpeľne - TÝMTO sa určite vyhnite!

Kráľovská modrá + svetlo červená + žltá

Neočakávané trio farieb vdýchne tradičným priestorom chladný moderný nádych, hravý prístup a príjemnú atmosféru. Či už si zvolíte steny v bledej červenej farbe alebo výraznejšej žltej, doplnky vo farbách kráľovskej modrej povzdvihnú celkový vzhľad miestnosti a oživia ju.

Modrá farba v intriéri v kombinácií s bielou a drevom

Zdroj: EDMUND BARR

Prašná modrá + biela + drevo

Drevená podlaha, trámy či nábytok dokáže perfektne vyvážiť chladný podtón prašnej modrej v interiéri. Biela farba na stenách zase rozžiari priestor každej miestnosti. Táto príjemná trojkombinácia je vhodná pre tých, ktorí chcú dosiahnuť rustikálnu atmosféru a zároveň moderný vzhľad. 

Námornícka modrá + biela + oranžová

Tmavá námornícka modrá prináša do interiéru hĺbku a kontrast. Oranžová farba oživí miestnosť v tom správnom pomere, zatiaľ čo biela farba vyvažuje silu týchto dvoch výrazných farieb. Námorníckú modrú môžete začleniť do vášho príbytku v podobe vankúšov, kobercov alebo stolných lámp. Teplá oranžová zase vynikne v podobe mäkkej sedacej súpravy či abstraktných obrazov. Táto kombinácia s modrou sa stane vašou srdcovkou!

INŠPIRUJTE SA: Modrá farba v interiéri - ako kombinovať modrú farbu?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE