Pýtate sa, aké je správne umiestnenie spotrebičov v kuchyni a ako to urobiť bez pomoci drahého interiérového dizajnéra? Chápeme, že stavba či rekonštrukcia kuchynského priestoru dokáže poriadne prevetrať naše peňaženky. Preto sme sa rozhodli pomôcť vám s návrhom pracovných zón v kuchyni, ich rozmiestnením, rozmerom a výslednou harmonizáciou.
Ako začať?
Vhodné umiestnenie spotrebičov v kuchyni začalo zaujímať čoraz viac ľudí, čo nás nesmierne teší. Nie je totiž nič horšie, ak sa musíte za bežne používanými pomocníkmi v kuchyni načahovať na špičkách alebo si pravidelne búchate hlavu o otvorené dvierka na skrinke. No na druhej strane nás to prinútilo zamyslieť sa, ako to vlastne s tými našimi kuchyňami je.
Naplánovanie vhodného rozmiestnenia totiž nie je úplne jednoduchá záležitosť. Predsa len budete svoju vysnívanú kuchyňu využívať niekoľko najbližších rokov a preto je prioritou číslo jedna pripraviť všetko tak, aby ste si o pár mesiacov naozaj nebúchali hlavu. V tomto prípade by to však bolo o stenu a zo zúfalstva, že ste niektoré veci mohli urobiť lepšie alebo prinajhoršom úplne inak.
Odporúčame: Jedovatý izbový kvet difenbachia: Ako na jej bezpečné pestovanie?
Aby ste nemali hlavu v smútku
Nehovoríme pritom len o samotnom dizajne či dekoráciách pri rekonštrukcii, ale najmä o slovenských technických a bezpečnostných normách, ktoré by ste pri stavbe mali dodržať. Triafanie naslepo by sa vám totiž mohlo vypomstiť, pretože pri nesplnení noriem sa revíznej správy tak skoro nedočkáte.
Netreba zabúdať, že nejde len o to, či sa vám bude pohodlne prenášať nakrájaná zelenina z pracovnej dosky do hrnca. Primárne treba klásť dôraz najmä na presný návrh a zakreslenie všetkých rozvodov, ich presných výšok, umiestnenie prívodov či odpadu.
Bude vás zaujímať: Ako poskladať napínaciu plachtu? Tento trik ocení každá žena!
Pracovné zóny v kuchyni
Pri zariaďovaní kuchyne sa treba držať tohto jednoduchého trojuholníka, ktorý sme si pre vás pripravili. Skladá sa z troch jednoduchých častí, ktorých srdcom je takzvaná pracovná zóna.
- Zóna umývania
- Zóna varenia
- Zóna skladovania
A čo sme týmto trojuholníkom chceli povedať? Je to úplne jednoduché. Zónu umývania tvorí drez alebo umývačka riadu, zónu varenia sporák a mikrovlnná rúra a zónu skladovania tvoria chladnička a mraznička. Princíp je logický. Všetky tieto spotrebiče od seba nesmú byť ďaleko, ale naopak ani príliš blízko.
Dokonalým vzorom je trojuholník, ktorého každá strana má 90 cm. Pokiaľ však nedisponujete takouto kuchyňou alebo sú vaše predstavy o kuchyni priam megalomanské, nezúfajte. Všetko sa dá nastaviť pre vašu spokojnosť a docieliť tým dokonalú súhru spomínaných troch zón.
Odporúčame: Ako opraviť pokazené žalúzie bez opravára
Kreslite, merajte, špekulujte
Pokiaľ si staviate dom svojpomocne alebo prerábate kuchyňu v byte s pomocou kamarátov, urobte si dopredu dostatočný prieskum, navštívte rôzne fóra a čo je hlavné, pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa! Nevadí, ak vám niektorá otázka bude pripadať hlúpa. Trikrát meraj a raz rež v tomto prípade platí stonásobne! Najčastejšie sa robia chyby napríklad pri napájaní odtoku vody z umývačky alebo práčky, či osadení sifónu a rovnako aj pri návrhoch rozvodov elektriny a napojenia jednotlivých spotrebičov.
Najjednoduchším spôsobom je náčrt. Pokiaľ neviete kresliť, využite dostupné programy vo vašom počítači, ako napríklad obyčajný skicár, prípadne aplikácie pre mobilný telefón či tablet. Zaznačte si rozmery miestnosti, okná, dvere, ventiláciu, vodu, elektrinu, prípadne radiátory. Myslite na to, že potrebujete aj určitý priestor pre pohodlné otvorenie dverí a okien. Ak chcete mať napríklad pri umývaní riadu krásny výhľad na záhradu, dajte si pozor na minimálnu vzdialenosť medzi spodným rámom okna a podlahou, ktorá by mala byť aspoň 90 cm.
Bude vás zaujímať: Kvet ANTÚRIA: Aká je správna starostlivosť o túto izbovú rastlinu?
Najčastejšie chyby
Aby sme si ušetrili nepríjemnosti, urobili sme si menší prieskum na rôznych stavebných fórach, z ktorých vám na záver prinášame rebríček najčastejších chýb pri stavbe a rekonštrukcii kuchyne.
- nesprávne umiestnenie rúry na pečenie (malý tip: ideálna pracovná výška je v úrovni očí)
- príliš veľká vzdialenosť medzi drezom a umývačkou riadu (malý tip: umiestnite umývačku riadu tak, aby ste riad naložili rýchlo a bez zbytočných mlák)
- chladnička nesmie stáť v blízkosti okna alebo radiátora, dokonca ani v rohu miestnosti. Obmedzíte si tým otváranie dvierok a rovnako aj prístup do skriniek. (malý tip: ideálne miesto pre chladničku je na okraji kuchynskej linky a blízko priestoru na odkladanie)
- plynový sporák nikdy neumiestňujte k oknu
- sporák umiestnený pri stene (malý tip: nezabudnite, že pri sporáku potrebujete pracovnú plochu a umiestnením pri stene riskujete jej rýchle zašpinenie, zamastenie a následné ťažké čistenie)
- batéria situovaná priamo pod oknom (malý tip: síce sme tu spomínali krásny výhľad do záhrady, no dajte si pozor na výšku batérie, aby ste si ňou nezabránili otváraniu okien)
- otváranie skriniek umiestnených pri stene (malý tip: pokiaľ sa vaša skrinka otvára smerom k stene a vy sa nechcete dennodenne báť, že si ju obijete, dajte medzi skrinku a stenu výplňovú lištu, prípadne na dvierka nalepte dostupné ochranné lišty alebo nálepky)
- mierne komplikovanou záležitosťou je aj vedenie plynu (malý tip: ak sa vám páčia americké kuchynské ostrovčeky a sporák umiestnený priamo na nich, zvážte všetky bezpečnostné riziká a možnosti zapojenia)