Tunajšie vlašské orechy či lieskovce, ale aj exotickejšie kešu orechy, pistácie, pekanové či para orechy. Aj vy patríte medzi milovníkov orechovej chuti? Oriešky sú v našom jedálničku určite vítané, pretože sú zdrojom bielkovín, zdravých tukov aj vitamínov a minerálov. Nabudúce ich nezabudnite pridať napríklad do chutnej bábovky. Bábovku s pekanovými a vlašskými orechmi si môžete upiecť aj podľa Julky z relácie Pečie celé Slovensko.
Cesto:
- 270 g masla
- 400 g cukru trstinového
- 6 vajec (veľkosť L)
- 100 g pekanových orechov
- 50 g vlašských orechov
- 300 g polohrubej múky (ja používam babičku)
- 170 g plnotučného mlieka
- Olej + strúhanka na vymazanie formy
Zdobenie:
- 1 čerstvý pomaranč
- 1dl pomarančovej šťavy
- 20 g kryštálového cukru
- Hnedý rum
- Biela čokoláda 100 g
- Smotana na šľahanie 60ml
- Cca 50 g pekanových orechov
- Čučoriedky a bylinky
Postup:
Vajcia izbovej teploty rozdelíme na bielka a žĺtka. Zo snehu a cca 1/3 cukru vyšľaháme sneh. Najskôr pomocou balónovej metličky. Sneh začíname šľahať od najnižšej rýchlosti a postupne rýchlosť zvyšujeme, aby sneh nabral objem a miešame, keď bielko začína naberať objem pridáme cukor a kým nie je cukor takmer vôbec cítiť tak šľaháme ďalej kým (sneh vytvorí špičku). Necháme stranou. Formu na bábovku poriadne vymastíme olejom a vysypeme strúhankou.
Maslo mixujeme pomocou trecej metly aspoň 8 až 10 minút v stolnom mixéri. Maslo sa musí krásne rozvoňať, zosvetli a zväčšiť svoj objem. Až potom pridáme postupne cukor a šľaháme ďalších 10 minút. Potom zašľaháme postupne po jednom žĺtky. Následne tenkým pramienkom pridávať mlieko (tu si vymeníme už nástavec na balónový). Až bude mlieko spojené s cestom, pomocou stierky postupne vmiešame preosiatu múku a zmes orechov a nakoniec vmiešame sneh.
Rúru rozohrejeme medzitým na cca 160 stupňov a pečieme približne 50 min. Ak je bábovka hotová, rozpoznáme to podľa zapichnutej špajdle. Keď je bábovka upečená, vyberieme ju z rúry a počkáme približne 2minútky. Potom ju vyklopíme a zdobíme
Zdobenie:
Zatiaľ čo sa pečie bábovka pripravíme si ozdoby. Na panvici si opražíme pekanové orechy. Potom pomaranč rozrežeme na polovicu a krájame na mesiačiky. Rozložíme ich na panvicu a posypeme cukrom. Počkáme kým sa cukor skaramelizuje a potom prileje alkohol, ktorý sa pokúsime zapáliť (ak sa nám to nepodarí, počkáme, kým sa alkohol nezredukuje).
Čokoládu nakrájame na drobno a prilejeme horúcu smotanu a miešame kým sa čokoláda nerozpustí a nezačne mať lesk. Keď sa bábovka upečie, nanesieme vrstvu čokolády a na vrch poukladáme pomaranče, pekanové orechy, čučoriedky a bylinky a je hotovo.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko