Tak táto prepelička z kysnutého cesta môže narobiť veľa parády aj na vašom veľkonočnom stole. Súťažiaca Tánička z relácie Pečie celé Slovensko ju naplnila vanilkovým krémom a višňovým konfitom. Túto kysnutú chutnú nádheru si môžete pripraviť podľa nasledujúceho receptu. Prekvapíte svojich polievačov?
Suroviny na kysnuté cesto:
- 300 g teplého mlieka
- 1 a ½ vanilkového cukru
- 27 g droždia
- 375 g hladkej múky
- 375 g polohrubej múky
- 6 PL cukru
- Štipka soli
- 3 žĺtky
- 225 g zmäknutého masla
Vanilkový krém:
- 375 g mlieka
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 50 g kukuričného škrobu
- 100 g masla
- Vanilková pasta
Višňový konfit:
- 300 g mrazených višní
- 80 g kryštálového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 5 PL vody
Na ozdobenie:
- Modelovacia hmota
- 300 g marcipánu
- 300 g ryžových rezancov
- 200 g oleja
- Jedlá farba
Postup prípravy prepeličieho hniezda:
- Kvások – zmiešame teplé mlieko, vanilkový cukor a droždie, necháme zaktivovať 10 minút. V miske mixéra zmiešame suché ingrediencie, pridáme kvások a vymiesime cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 40 minút nakysnúť.
- Po vykysnutí vymodelujeme prepelicu, hniezdo a malé kuriatka. Potrieme vodou a dáme piecť do zlatista pri teplote 170 stupňov, cca 30 minút.
- Vanilkový krém – do misky dáme žĺtky, cukor, škrob a vanilkovú pastu, všetko dobre premiešame. Pridáme horúce mlieko a varíme do zhustenia. Na konci pridáme maslo.
- Višňový konfit – višne s cukrom dáme do hrnca, pridáme vo vode rozpustený škrob. Varíme do zhustenia a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí naplníme prepelicu a kuriatka plnkami. Prepelici vymodelujeme hlavu. Kuriatka posypeme zafarbeným žltým cukrom.
- V hrnci zohrejeme olej, vypražíme rezance. Naukladáme ich do hniezda, pridáme zafarbené vajíčka z marcipánu. Navrch uložíme na neho prepelicu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko