RECEPT: Domáci praclík s čedarovým dipom z Pečie celé Slovensko

Dnes si spolu pripravíme praclíky. Obľubujete toto pečivo v tvare prekladaných prstencov? Verte, že domáci praclík je ten najchutnejší. A dokonale si ho môžete vychutnať trebárs s čedarovým dipom. Vyskúšajte tieto recepty z relácie Pečie celé Slovensko!

Suroviny na cesto:

  • 7 g suchého droždia
  • 300 ml vlažnej vody
  • 1 ČL cukru krupica
  • 500 g polohrubej múky
  • 1,5 PL soli
  • 30 g mäkkého masla
  • 2 PL hrubozrnnej soli na posypanie
  • 110 g sódy bikarbóny
  • 2 l vody

Suroviny na dip:

120 g čedaru
50 g masla
10 g kukuričného škrobu
200 g mlieka
50 g smotany na šľahanie
petržlenová vňať
chilli

Postup prípravy praclíkov:

Cesto:

  1. Droždie vsypte do pohára s vlažnou vodou a cukrom. Nechajte 5 min pracovať.

  2. Múku a soľ dajte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vodu s droždím a dobre premiešajte.
  3. Pridajte maslo a miešajte na pomalom stupni, kým sa suroviny nespoja.
  4. Nechajte vykysnúť v rúre na 30 stupňov, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  5. Rozdeľte na 8 častí a vytvarujte valce dlhé 70 cm.
  6. Vytvarujte praclík s dvojitým zatočením.
  7. Prikryté nechajte kysnúť 10 min.
  8. Nechajte zovrieť vodu, stíšte na najnižší plameň, vsypte sódu.
  9. Namáčajte praclíky po jednom a kúpte ich z oboch strán. Len pár sekúnd.
  10. Posypte hrubozrnnou soľou.
  11. Pečte na plechu s papierom na pečenie v rúre na 170 stupňov cca 18-23 min s teplým vzduchom alebo do zlatista.

Dip:

  1. Maslo roztopte.

  2. Rozmiešajte mlieko, škrob a smotanu a prilejte k maslu. Priveďte k varu. Po zhustnutí vypnite.
  3. Pridajte syr, ktorý sa roztopí a vymixujte dip ponorným mixérom.
  4. Dozdobte petržlenovou vňaťkou a chilli.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE