RECEPT: Domáce oškvarkové pagáče z Pečie celé Slovensko

Kto by nemilovať tradičné oškvarkové pagáče? Samozrejme, nájdu sa aj takí, no dnes tu máme niečo práve pri milovníkov pagáčov s oškvarkami. Asi sa zhodneme na tom, že domáce sú skrátka najlepšie. Nie je pritom žiaden problém pripraviť si ich aj doma. Ak ste to ešte neskúšali, odporúčame tento jednoduchý recept z relácie Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na pagáče:

  • 300 g hladkej múky
  • 100 g oškvarkov
  • 100 g bravčovej masti
  • 110 g mlieka
  • 1 vajce
  • 15 g čerstvého droždia
  • 12 g soli
  • 1 g čierneho mletého korenia
  • 100 g varených zemiakov
  • ½ ČL kryštálového cukru

Postup prípravy pagáčov:

  1. Do vlažného mlieka rozmiešame droždie, cukor kryštálový, necháme vykysnúť – 15 min.
  2. Pripravíme si zvyšné suroviny.
  3. Múku preosejeme, pridáme soľ, korenie, premiešame, pridáme vajíčko, 50 g bravčovej masti, nakoniec prilejeme vykysnutý kvások.
  4. Vymiesime cesto, ktoré necháme 10 minút prikryté na stole odstáť.
  5. Zemiak uvarený v šupke očistíme a nastrúhame.
  6. Oškvarky zomelieme, pridáme 50 g bravčovej masti, dáme stuhnúť do chladničky.
  7. Cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, rozotrieme mleté oškvarky do dvoch tretín, pozor nie úplne po okraj, rozložíme nastrúhaný varený zemiak a cesto preložíme na tri časti, zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.
  8. Necháme v chladničke odležať 15 minút, prekladanie zopakujeme ešte dva krát.
  9. Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5. cm,(21x28cm) vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný silikónovou podložkou.
  10. Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, necháme podkysnúť 20 minút
  11. Pečieme pri teplote 180 °C 15 minút, dopekáme pri teplote 160°C – 5 minút do zlatistej farby

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE