Kto by nemilovať tradičné oškvarkové pagáče? Samozrejme, nájdu sa aj takí, no dnes tu máme niečo práve pri milovníkov pagáčov s oškvarkami. Asi sa zhodneme na tom, že domáce sú skrátka najlepšie. Nie je pritom žiaden problém pripraviť si ich aj doma. Ak ste to ešte neskúšali, odporúčame tento jednoduchý recept z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na pagáče:
- 300 g hladkej múky
- 100 g oškvarkov
- 100 g bravčovej masti
- 110 g mlieka
- 1 vajce
- 15 g čerstvého droždia
- 12 g soli
- 1 g čierneho mletého korenia
- 100 g varených zemiakov
- ½ ČL kryštálového cukru
Postup prípravy pagáčov:
- Do vlažného mlieka rozmiešame droždie, cukor kryštálový, necháme vykysnúť – 15 min.
- Pripravíme si zvyšné suroviny.
- Múku preosejeme, pridáme soľ, korenie, premiešame, pridáme vajíčko, 50 g bravčovej masti, nakoniec prilejeme vykysnutý kvások.
- Vymiesime cesto, ktoré necháme 10 minút prikryté na stole odstáť.
- Zemiak uvarený v šupke očistíme a nastrúhame.
- Oškvarky zomelieme, pridáme 50 g bravčovej masti, dáme stuhnúť do chladničky.
- Cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, rozotrieme mleté oškvarky do dvoch tretín, pozor nie úplne po okraj, rozložíme nastrúhaný varený zemiak a cesto preložíme na tri časti, zľava do 2/3, sprava na seba 1/3.
- Necháme v chladničke odležať 15 minút, prekladanie zopakujeme ešte dva krát.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku približne 1,5. cm,(21x28cm) vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný silikónovou podložkou.
- Povrch potrieme rozšľahaným žĺtkom, necháme podkysnúť 20 minút
- Pečieme pri teplote 180 °C 15 minút, dopekáme pri teplote 160°C – 5 minút do zlatistej farby
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko