RECEPT: Čokoládovo-malinová torta z Pečie celé Slovensko

Maliny sú úžasným letným ovocím plným vitamínov a antioxidantov. Dokonale sa hodia napríklad k čokoláde. Spolu dokážu vytvoriť neodolateľnú kombináciu v rôznych maškrtách, dezertoch, zákuskoch či múčnikoch. Ak ani vy neviete odolať malinám a už vôbec nie čokoláde, táto čokoládovo-malinová torta od Miňa z relácie Pečie celé Slovensko je pre vás to pravé orechové. Vyskúšate?

Cesto 1:

  • 5 vajec                                
  • 200 g kryštálového cukru                    
  • 0,05 l olej                            
  • 0,05 l voda                            
  • polka prášku do pečiva                        
  • 100 g polohrubá múka                        
  • 100 g hladká múka

Cesto 2 (na roládu):

  • 8 vajec
  • 320 g kryštálový cukor
  • 0,1 l olej
  • 0,1 l voda
  • 160 g hladká múka
  • 160 g polohrubá múka
  • prášok do pečiva

Plnka:

  • 5 vajec                                
  • 300 g kryštálový cukor                        
  • 200 g čokoláda 52 %                        
  • 700 g maslo

Malinový džem na potretie:

  • 400 g mrazené maliny                        
  • 50 g práškový cukor

Plnka na potretie torty (swiss merinque):

  • 250 g maslo
  • 180 g kryštálový cukor
  • 110 g vaječné bielka
  • 100 g kakao

Ozdoba:

  • 150 g čerstvé maliny
  • zlata prášková farba
  • bielkové pusinky (2 bielky + kryš. cukor, 45 g práškový cukor)
  • 200 g isomalt + červená farba

Postup:

  • Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého potom pridáme (zašľaháme) žĺtka. Potom pridáme olej a vodu a na koniec múku s práškom do pečiva. Prelejeme do pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 20 až 25 min.
  • Pripravíme si druhý korpus na roládu. Postup rovnaký ako pri korpuse na tortu, len ho rozdelíme na dve časti do obdĺžnikových plechov. Pečieme pri 180 stupňoch asi 15 min.
  • Pripravíme si plnku. Vajcia a cukor šľaháme nad parou, pridáme čokoládu a šľaháme do zhustnutia, potom odstavíme a vychladíme. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne zašľahávame vaječnú zmes.
  • Sirup na kropenie torty si pripravíme zo šťavy malín + cukor + voda.
  • Vychladnutý tortový korpus si rozrežeme na polovicu. Spodný korpus pokropíme sirupom, potrieme malinovým džemom a trochou krému. Obdĺžnikový korpus pokropíme sirupom, potrieme džemom a nakoniec pridáme rozmrazené maliny.
  • Plát si rozrežeme na 5 častí (pásov). Pásy rolujeme postupne do veľkej rolády, ktorú následne položíme na tortový korpus.(pokryje celý korpus torty).
  • Vrchnú časť tortového korpusu pokropíme sirupom, potrieme džemom a plnkou a preklopíme ho na roládu. Môžeme trocha zaťažiť. 
  • Spravíme si swiss merinque: bielky s cukrom metličkou miešame nad parou, pokiaľ sa nám nerozpustí cukor, odstavíme a šľaháme, pokým nebude sneh krásne lesklý a tuhý. Do vychladeného snehu zašľaháme zmäknuté maslo a vyšľaháme do hladka. Pridáme kakao.
  • Celú tortu potrieme krémom (swiss cream), uhladíme. Z isomaltu si urobíme červený kalich do, ktorého dáme čerstvé maliny a pusinky. Tortu ešte pofŕkame zlatou farbou.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE